Pátek 5. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

FOTO: Hasiči cvičili záchranu horolezců na Svatošských skalách

Součástí výcviku hasičů zařazených do skupiny lezců je i záchrana horolezců přímo na skalách. A právě tento způsob záchrany si v pondělí zkoušela lezecká skupina ze stanice profesionálních hasičů v Karlových Varech na Svatošských skalách u Lokte.

Práce ve výškách a nad volnou hloubkou a především pak záchrana osob v těchto podmínkách je vysoce specializovaná činnost. Hasiči zařazení jako lezci tak musí projít důkladným výcvikem, často se lezení věnují i ve svém volném čase a každý rok musí prakticky proškolit předepsaný počet hodin. Příznivého pondělního počasí využili karlovarští lezci k výcviku na Svatošských skalách.

Na začátek si vyzkoušeli náročné přeručkování v závěsu pod houpacím mostem přes řeku Ohři, poté už přímo na skalách následoval samotný výcvik. Lezci nacvičovali pohyb po skalním tělese a samozřejmě pak i samotnou záchranu. Tentokrát pro modelovou situaci, kdy horolezec zdravotně zkolaboval při výstupu na skálu a zůstal v bezvědomí zavěšený na laně. Tento způsob záchrany se používá i v případech slanění do hloubek.

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet