Neděle 7. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pod cisternou se utrhla krajnice

V pondělí ráno došlo u obce Cetechovice na Kroměřížsku k havárii nákladního tahače s cisternou, pod kterou se utrhla krajnice a celá souprava havarovala do příkopu.

Dne 5. 6. 2006 v 08:30 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po havárii cisterny u obce Cetechovice na Kroměřížsku.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže s jedním zásahovým vozidlem a technickým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že za obcí Cetechovice, ve směru na Střílky, došlo k havárii nákladního tahače zn. DAF s cisternovým návěsem.

Řidič s návěsem cisterny a nákladem popílku se vzájemně vyhýbal s protijedoucím nákladním autem. Když se těžká nádrž s nákladem dostala na krajnici, ta se utrhla a stáhla celý návěs do příkopu. Ke kontaktu s protijedoucím nákladním autem nedošlo.

Cisterna s popílkem se v příkopu převrátila na bok. Tahač se vzepřel nad jednou polovinou vozovky a zůstal částečně nad silnicí. Při havárii došlo k poškození velké palivové nádrže a úniku pohonných hmot. Při havárii nebyl nikdo zraněn.

Hasiči nejdříve utěsnili nádrž před dalším únikem nafty a začali palivo přečerpávat do náhradních nádob. Celkem bylo přečerpáno asi 550 litrů. Na místo byl povolán náhradní přepravní vůz. Hasiči zbytek nafty z nádrží přečerpali do nádrží náhradního vozu a poté byl i kompresorem přetlačen náklad popílku.

Po přeložení nákladu byla havarovaná cisterna vyzdvižena těžkotonážní technikou zpět na vozovku. Cisterna havarovala ve stoupání a před horizontem se zatáčkou, což komplikovalo řízení dopravy. Po dobu nepřítomnosti hlídek policie byl provoz kyvadlově regulován hasiči.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet