Sobota 28. září 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Brně hořela tráva, k požáru vzlétl i vrtulník

Vyhlášení druhého stupně požárního poplachu s nasazením 10 jednotek hasičů si dnes vyžádal požár trávy na Brněnsku. 

Protože hořelo v lokalitě Výhon u Židlochovic, kde loni v březnu hasiči likvidovali největší požár trávy a náletových dřevin v kraji, a také dnes odpoledne se oheň díky větrnému počasí ve členitém a místy složitě přístupném terénu rychle šířil, na místo vyjelo 10 požárních jednotek.

Krajské operační a informační středisko HZS JmK k zásahu vyslalo profesionální jednotky ze stanic v Židlochovicích, Pohořelicích, Hustopečích a v Lidické ulici v Brně, a dobrovolné jednotky z Židlochovic, Blučiny, Hrušovan u Brna, Holasic, Moutnic a Žabčic.

K zásahu vzlétl také vrtulník Policie ČR s hasícím bambi vakem. Požár, ohlášený ve 14.53 hodin, se ve větru rozšířil na plochu zhruba 400 krát 200 metrů. Hasiči prostor rozdělili na tři bojové úseky, proti plamenům namířili vodní proudy, zádové postřikovače i ženijní nářadí.

Vrtulník s hasícím vakem po průzkumu terénu nezasahoval a odletěl na základnu. Požár se hasičům podařilo v 15.19 hodin dostat pod kontrolu a v 16.26 hodin po likvidaci lokálních ohnisek dohasit.

Požár, který zřejmě způsobila nedbalost při spalování odpadu ze zahrádek, zasáhl travní porost, náletové dřeviny a část starého ovocného sadu. Rychlý a intenzívní zásah hasičů zabránil jeho rozšíření na nedaleké rekreační chaty. Škoda nebyla vyčíslena.

Sdílet