Sobota 28. září 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Rychnovsku bourala tři auta, jeden člověk nepřežil

Tři jednotky hasičů byly v neděli 18. března 2012 v podvečer přivolány k vážné dopravní nehodě, která se stala na hlavní silnici č. I/11 u Rybné nad Zdobnicí na Rychnovsku. Při srážce tří osobních vozidel jeden člověk zemřel, dalších šest osob utrpělo různě závažná zranění.

Událost byla na operační středisko hasičů ohlášena v 18:00 hodin. Prvotní informace hovořily o tom, že z jednoho havarovaného vozidla vychází kouř. Na místo vyjeli profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou, dobrovolní hasiči z Vamberka a Kostelce nad Orlicí, dále k nehodě vyjely čtyři posádky pozemní záchranné služby Královéhradeckého a Pardubického kraje a byl povolán vrtulník Letecké záchranné služby Hradec Králové. Na místě zasahovali také policisté.

Po příjezdu první jednotky hasičů na místo nehody bylo zjištěno, že jedno z havarovaných vozidel skončilo v příkopu, další dvě zůstala na silnici a žádné nehořelo. Uvnitř osobního vozidla Seat Ibiza zůstali zaklínění řidič a jeho spolujezdec. Hasiči pomocí hydraulického vyprošťovacího zařízení vyprostili oba zraněné z vraku a ve spolupráci se záchranáři se snažili obnovit základní životní funkce u jednoho ze zraněných.

I přes prováděnou resuscitaci jedna osoba na místě zemřela, dalších šest lidí z aut utrpělo různě závažná zranění a jedna osoba vyvázla bez zranění. Hasiči po celou dobu spolupracovali se záchranáři a pomáhali se zajištěním všech zraněných osob. Zabezpečili všechna vozidla proti případnému požáru a úniku provozních náplní. Také prohledali okolí, zda se poblíž nehody nenachází další zranění lidé, kteří se mohli dostat dále od místa události. Pro potřeby policejního vyšetřování nasvítili místo nehody a po ukončení šetření odklidili ze silnice havarovaná auta, střepy a plastové části. Příčiny nehody a míru zavinění šetří Policie ČR.

Foto: stanice Rychnov nad Kněžnou

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet