Sobota 28. září 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

62 požárů trávy a lesa, tolik jich hasiči likvidovali v Jihomoravském kra­ji

Mimořádně náročný víkend mají za sebou jihomoravští hasiči. Do nedělního večera vyjížděli ke 102 zásahům, z toho k 62 požárům trávy a lesa.

Požáry podle předběžného odhadu způsobily věcnou škodu 362 tisíc korun, zásahy hasičů se podařilo uchránit hodnoty ve výši téměř 1,7 milionu korun.

Většinu požárů způsobili lidé svojí nedbalostí při spalování suché trávy a dalšího odpadu na zahrádkách. Také o tomto víkendu lidé porušovali zákaz plošného vypalování porostů.

Největší škodu – 250 tisíc korun – způsobil v sobotu odpoledne požár v Brigádnické ulici v Brně-Mokré Hoře. Oheň, který vypukl od neopatrného pálení odpadu na zahrádce, přeskočil na sousední pozemek a kromě zahrady zničil také přístavek k parkování auta. Vozidlo, které pod přístavkem stálo, se podařilo těsně před plameny odvézt do bezpečí.

Třikrát si požáry velkého rozsahu a v nepřístupném terénu vynutily vyhlášení druhého stupně požárního poplachu. Druhý stupeň a zásah šesti profesionálních a dobrovolných jednotek si v sobotu odpoledne vyžádal požár trávy a polního porostu u Nosislavi na Brněnsku.

Oheň, který se ve větru rozšířil na plochu 800 krát 900 metrů, hasiči pomocí vodních proudů a ženijního nářadí likvidovali přes tři hodiny. Osm jednotek hasičů z Vyškovska a Brněnska po vyhlášení druhého stupně poplachu vyjíždělo k požáru trávy u Velešovic. Oheň, který při ohlášení požáru hořel na ploše 10 krát 20 metrů, se rozšířil až na plochu pěti hektarů, a hasiči s ním bojovali téměř dvě hodiny.

Osm jednotek hasičů z Jihomoravského kraje a kraje Vysočiny ve druhém stupni poplachu dnes odpoledne zaměstnal požár v areálu a okolí věznice ve Zbraslavi na Brněnsku. Požár byl ve 13.05 hodin ohlášen jako hořící tráva na malé ploše.

Průzkum na místě ukázal, že za vnějším oplocením věznice hořel zhruba 15 metrů široký pás trávy a náletových dřevin a oheň se velmi rychle šířil. V prostoru oplocení věznice se požár rozšířil až na plochu jednoho hektaru, a oheň se rozhořel také v sousedním lese, kde zničil zhruba 1,5 hektaru mladého smrkového porostu.

Hasičům zásah komplikoval členitý terén, k hořícímu porostu museli v lese natahovat hadice až do vzdálenosti 300 metrů. K monitorování rozsahu požáru a směru šíření plamenů byl nasazen i vrtulník Policie ČR.

S ohněm hasiči pomocí vodních proudů i lopat a dalších jednoduchých hasebních prostředků bojovali celé odpoledne. Vodu v citernách doplňovali ze dvou čerpacích stanovišť ve Zbraslavi a v areálu věznice.

Likvidaci požáru po uhašení série lokálních ohnisek ukončili v 18.24 hodin. Požár, který zřejmě způsobila nedbalost při manipulaci s otevřeným ohněm, zničil les v hodnotě 50 tisíc korun.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet