Neděle 7. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár střešní konstrukce slévárny v Lupenici

Včera (12. června 2006) v nočních hodinách došlo k rozsáhlému požáru střešní konstrukce slévárny hliníku v Lupenici na Rychnovsku.

Požár byl na operační středisko hasičů ohlášen ve 23:01 hodin. Na místo vyjeli profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou, dobrovolní hasiči z Kostelce nad Orlicí, Vamberka a Častolovic.

Požár zasáhl střešní konstrukci nad tavnou lázní výrobního objektu. Před příjezdem hasičů se snažili požár uhasit zaměstnanci pomocí ručních hasicích přístrojů. Hasiči nasadili několik vodních proudů vody a snažili se šířící požár zlikvidovat jak zevnitř objektu, tak i z výškové techniky. Hasiči po celou dobu zasahovali v dýchacích přístrojích. Dodávka vody byla na místě zajištěna kyvadlovou dopravou z obce Tutleky. Část poškozené střešní konstrukce se zřítila a poškodila technologické vybavení slévárny. Další nebezpečí pro zasahující hasiče představoval rozžhavený hliník, který se nacházel v tavné lázni. Hasiči ve spolupráci s majitelem firmy hliník z lázně vylili, aby nepřišel do kontaktu s vodou. V takovém případě by mohla vyvolaná chemická reakce způsobit výbuch.

Požár se podařilo lokalizovat po třiceti minutách. Příčiny požáru jsou předmětem dalšího šetření. Požár způsobil škodu ve výši 900 tisíc korun. Následné škody způsobené odstavením výroby byly majitelem firmy odhadnuty na 300 tisíc korun za den. Včasným a účinným zásahem hasičů se podařilo uchránit hodnoty ve výši 1,5 mil. korun. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Foto: požární stanice Rychnov nad Kněžnou

pprap. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet