Sobota 28. září 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zachraňovali mladíka po pádu ze skály

Jednadvacetiletého zraněného mladíka dnes odpoledne hasiči zachraňovali po pádu ze skály v Rudickém propadání na Blanensku.

Mladíkovi, který byl v Rudickém propadání se dvěma kamarády, se v kluzkém terénu smekla noha, začal ujíždět z prudkého svahu a po zhruba 15 – 20 metrech následoval několikametrový pád do skalní štěrbiny u vstupu do přírodního útvaru. Při pádu se zranil.

Hasiči byli k záchraně zraněného přivoláni ve 12.56 hodin, na místo vyjela profesionální jednotka ze stanice v Blansku s hasiči – lezci, a dobrovolní hasiči z Rudice. Ze stanice v Lidické ulici v Brně na místo vyrazilo také další družstvo hasičů – lezců se speciální technikou. Brněnská jednotka nakonec zůstala v záloze a nezasahovala.

Hasiči se spustili do skalní štěrbiny, zraněného mladíka stabilizovali a umístili do transportních nosítek. Pomocí lan s kladkostroji a další techniky pak nosítka vytáhli nahoru a do vzdálenosti zhruba 60 – 70 metrů vynesli na louku k sanitce zdravotnické záchranné služby. Protože lékař k převozu zraněného do nemocnice povolal vrtulník letecké záchranné služby, hasiči zajistili prostor pro přistání stroje a mladíka pomohli naložit do kabiny.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet