Neděle 29. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nedbalost lidí opět zapalovala trávu a les, hasiči uchránili hodnoty za miliony

Za sobotu a neděli hasiči v Jihomoravském kraji vyjížděli k desítkám požárů trávy a lesního porostu.

Za sobotu a v neděli do 19 hodin hasiči vyjížděli k celkem 103 zásahům, z toho se v 59 případech jednalo o požáry trávy a lesních porostů. Ve srovnání s běžným průměrem je to více než dvojnásobek zásahů.

Přes řadu omezení, která ve čtvrtek vyhlášením období sucha stanovil hejtman Jihomoravského kraje, lidé svou nedbalostí o víkendu v řadě případů porušovali zejména zákaz rozd ělávání ohně v přírodním prostředí i zákaz vypalování porostů. Desítky požárů vypukly kvůli neopatrnosti lidí, kteří ve větrném počasí spalovali odpad ze zahrádek a oheň se rozšířil do okolí.

Za přestupky proti zákonu o požární ochraně i nařízení kraje při období sucha hasiči o víkendu lidem ukládali blokové pokuty, část požárů ještě vyšetřují a porušení předpisů budou postihovat v příštích dnech.

Na Vyškovsku v sobotu uložili blokovou pokutu muži, který v Milešovicích přes zákaz rozdělávání ohně na suchém travním porostu spaloval hromady suché trávy a způsobil tak požár porostů, které se rozšířil desítky metrů do okolí. Finanční postih čeká také na muže, který přes zákaz u Lelekovic na Brněnsku rozdělával oheň v blízkosti lesa a způsobil požár lesního porostu na ploše 30 krát 40 metrů.

V neděli mezi desítkami zásahů u požárů v přírodě hasiči likvidovali například požár zahradní chatky a sadu u Lulče na Vyškovsku, kde se oheň rozšířil na plochu 100 krát 40 metrů. V Židlochovicích na Brněnsku hasiči vyjížděli k požáru trávy, který vypukl od neopatrného pálení zahradního odpadu a vyhořela plocha 300 krát 50 metrů. V lese u Zábludova na Blanensku hasiči likvidovali požár lesního porostu na ploše 100 krát 50 metrů. Požár způsobil škodu odhadnutou na 10 tisíc korun.

U Rozdrojovic na Brněnsku čtyři jednotky hasičů spolu s osádkou vrtulníku bojovali s požárem lesa, který způsobila neopatrnost při pálení klestu po oesní těžbě.

Požár trávy na ploše 100 krát 10 metrů ve Starém Podvorově na Hodonínsku skončil beze škody, zásah hasičů, který zabránil rozšíření ohně do okolí, uchránil majetek v hodnotě pěti milionů korun. Na Břeclavsku v okolí Lanžhota v podvečer tři jednotky hasičů zasahovaly u požáru trávy, který se rozhořel na ploše dvou hektarů a zasáhl také stromy.

Podle zatím předběžného a neukončeného odhadu víkendové požáry travních a lesních porostů v kraji způsobily škodu za 83 tisíc korun.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet