Neděle 29. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Brně hořela tráva a dřevěné chatky, přivolán byl i vrtulník s bambivakem

Zásah sedmi jednotek hasičů i nasazení vrtulníku si dnes odpoledne vyžádal požár lesa a zahrádek v Brně-Řečkovicích.

Hasiči nejdříve vyjížděli k požáru v lese u ulice Kociánka v Brně-Králově Poli. Oheň, který se zřejmě od nehlídaného ohniště rozšířil na trávu a lesní hrabanku na ploše zhruba 150 krát 150 metrů, byl ohlášen ve 13.31 hodin a čtyři jednotky hasičů do dostaly ve 13.56 hodin pod kontrolu a v 15.28 hodin zlikvidovaly.

Během zásahu v Králově Poli několik volajících na tísňovou linku 112 hlásilo kouř a oheň z nedalekého lesa nad ulicí Podhájí v městské části Řečkovice.

Protože průzkum ukázal, že oheň se v kopcovitém, obtížně přístupném terénu ve větru rychle šířil okrajem lesa a zasáhl také přilehlé zahrádky, krajské operační a informační středisko HZS JmK vyhlásilo druhý stupeň požárního poplachu.

K zásahu byly nasazeny profesionální jednotky ze stanic v Lidické, Hrázní, Točné a Bauerově ulici, a dobrovolné jednotky z městských částí Královo Pole, Komín a Husovice. K leteckému průzkumu a k hašení v nepřístupných místech byl povolán policejní vrtulník s hasícím bambi vakem.

S ohněm, který se rozhořel na ploše zhruba 400 krát 300 metrů, hasiči bojovali vodními proudy, vodou ze zádových vaků i lopatami. Vrtulník s hasícím vakem bránil rozšíření požáru do okolí.

K doplňování vody v cisternách hasiči zřídili kyvadlovou dopravu od čerpacích stanovišt v Útěchovské a v Novoměstské ulici. Na hřišti u ulice Podhájí hasiči zřídili stanoviště pro plnění hasícího bambi vaku vrtulníku.

Oheň se podařilo dostat pod kontrolu v 16.54 hodin. Dohašování řady lokálních ohnisek hoření a likvidaci požáru pak hasiči ukončili v 17.57 hodin.


Oheň v lese zasáhl nízké náletové dřeviny a lesní hrabanku, v sousední zahrádkářské osadě zničil dřevěnou chatku o rozměrech zhruba 4 krát 4 metry.

I když opatření vyplývající z období sucha vyhlášeného jihomoravským hejtmanem přísně zakazují kouření v lese, požár zřejmě vypukl od odhozeného nedopalku cigarety. Škodu na zničené chatce a zařízení zahrady vyšetřovatel podle předběžného odhadu vyčíslil na 20 tisíc korun.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet