Neděle 29. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči se silničáři likvidovali naftu na vozovce

Frekventovanou Kníničskou ulici od vozovny v Komíně po sídliště Bystrc v Brně ve směru z centra města dnes pokryla vrstva nafty.

Hlášení o tom, že na vozovce je v délce nejméně několika set metrů rozježděná vrstva nafty a komunikace je nebezpečně kluzká a hrozí nehody i škody na životním prostředí, hasiči na tísňové lince přijali v 9.25 hodin. K zásahu u úniku nebezpečné látky vyjely jednotky ze stanic v Hrázní a Lidické ulici. Při průzkumu po příjezdu a při dalším šetření hasiči zjistili, že Kníničskou ulicí krátce předtím projíždělo nákladní vozidlo Scania, které poblíž vozovny dopravního podniku v Komíně zřejmě na uvolněném poklopu od kanalizace prorazilo palivovou nádrž. I když z vozidla vytékala nafta, řidič s nákladním autem pokračoval v jízdě.

Téměř souvislá a od dalších aut rozježděná a silně kluzká vrstva nafty pokryla jeden jízdní pruh Kníničské ulice až po zastávku MHD u Zoologické zahrady, a také dalších několik kilometrů povrchu Obvodové, Odbojářské, Páteřní, Staré dálnice a dalších ulic v městské části Bystrc.

Vzhledem k rozsahu události hasiči požádali o zásah při úklidu vozovky také pracovníky Brněnských komunikací, k omezení dopravy v místech, kde je za normální sjízdnosti povolena sedmdesátikilo­metrová rychlost, na místo vyjeli také policisté a strážníci Městské policie. Protože Kníničská ulice vede poblíž řeky Svratky a rozsáhlá skvrna nafty zůstala na mostě přes řeku, kde řidič nákladního auta zřejmě zastavil, o události hasiči informovali také pracovníky odboru životního prostředí magistrátu a Povodí Moravy.

Nejvíce nebezpečné úseky vozovek, zejména na křižovatkách a u přechodů pro chodce, hasiči zasypávali sorbentem. Na likvidaci naftové skvrny spotřebovali 130 kilogramů sorbentu. Další sorbent spotřebovali silničáři, kteří až do odpoledních hodin čistili vozovky po celé délce.

Z poškozené nádrže vozidla Scania, které spolu s policisty našli v Kachlíkově ulici, hasiči odčerpali zbytek nafty a otvor v nádrži provizorně zatmelili.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet