Neděle 29. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při půlnočním požáru chatek hasiči tahali hadice do vzdálenosti 150 metrů

Plameny šlehající ze zahrádek a vinic u Lužice na Hodonínsku zpozorovala obyvatelka domu na okraji obce. Požár ohlásila policistům a ti informaci v 1.30 hodin předali hasičům.

Na místo vyjela profesionální jednotka ze stanice v Hodoníně a dobrovolné jednotky z Prušánek a Dolních Bojanovic. Na místo požáru se hasiči s těžkou technikou nemohli dostat a k požářišti museli od příjezdové komunikace natahovat hadice do vzdálenosti přes 150 metrů.

Po zjištění, že uprostřed sadů a vinic je jeden ze zahradních domků celý v plamenech a oheň se šíří na sousední objekt, velitel zásahu operační středisko požádal o vyslání dalších cisteren. Zasahující hasiče proto posílila i profesionální jednotka ze stanice v Břeclavi.

Přestože hasiči proti plamenům hasiči nasadili tři vodní proudy, oheň se postupně rozšířil na tři objekty. Požár se podařilo dostat pod kontrolu ve 2.47 hodin. V té době už bylo nutné strhnout stropy jednoho zcela vyhořelého domku a rozebírat konstrukce dalších chat.

Po dohašení lokálních ohnisek hoření hasiči likvidaci požáru ukončili ve 3.34 hodin. Při průzkumu během zásahu hasiči uvnitř hořících objektů nikoho nenašli. Požářiště také zkontrolovali termokamerou.

Oheň zničil zděný zahradní domek s obytným podkrovím o půdorysu 6 krát 4 metry a sousední chatku na nářadí o rozměrech zhruba 4 krát 3 metry, další zděný dvoupodlažní zahradní domek s půdorysem cca 6 krát 5 metrů vyhořel z poloviny. Oheň také zasáhl porost vinné révy a ovocné stromy.

Příčinu vzniku požáru zjišťuje vyšetřovatel HZS JmK. Způsobenou škodu vyčíslil na 700 tisíc korun. Jde ale o předběžný odhad z nočních hodin a výši škody upřesní další šetření.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet