Neděle 29. září 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dítě skončilo zaklíněné pod brněnskou tramvají

K záchraně zraněného dítěte pod tramvají dnes dopoledne hasiči vyjížděli do brněnské městské části Komín.

Hlášení o události hasiči na tísňové lince převzali v 10.18 hodin. Na místo vyrazily jednotky ze stanic v Lidické a Hrázní ulici s těžkou vyprošťovací i speciální technikou. Spolu s hasiči k záchraně dítěte vyjeli zdravotníci, policisté i pracovníci dopravního podniku.

Hasiči na místo přijeli za několik minut. Při průzkumu zjistili, že nehoda se stala na silničním přejezdu tramvajové trati u zastávky Branka. Pod tramvají na lince č. 3 ve směru do Bystrce byl 11letý chlapec. Dítě bylo pod přední částí vozu ještě před první nápravou, a bylo při vědomí.

Zdravotníci chlapce ošetřovali a poskytli mu utišující přípravky, hasiči ke stabilizaci těla pod chlapce zasunuli páteřní desku. Pracovníci dopravního podniku mezitím vypnuli napájení troleje a hasiči vzápětí na tramvajové těleso najeli s vyprošťovacím automobilem a připravovali zvednutí tramvaje.

Současně z přední části tramvaje demontovali smetací lišty. Vytvořenou mezerou se dítě podařilo vytáhnout ještě před zvedáním tramvaje a předat ho do péče zdravotníků.


Byli jsme přitom, když hasiči podobný zásah nacvičovali


Díky rychlému a koordinovanému zásahu složek integrovaného záchranného systému byla zraněnému chlapci poskytnuta první pomoc za několik minut po nehodě a za necelých 20 minut od ohlášení události záchranářům byl chlapec v sanitce ZZS připraven k převozu do nemocnice.

V 10.53 hodin pracovníci dopravního podniku obnovili napájení troleje, tramvaj vycouvala z místa nehody a vyprošťovací automobil HZS JmK uvolnil tramvajové těleso. Za dalších pět minut hasiči místo nehody předali policistům a ukončili zásah.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet