Neděle 29. září 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár lesa na Prachaticku je již pod kontrolou

V 15:20 hodin přijalo Krajské operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje informaci o kouři linoucímu se z lesa u obce Volovice na Prachaticku. Na místo vyjeli profesionální hasiči z prachatické stanice, svolány byly dobrovolné jednotky obcí Záblatí a Volary.

Průzkum místa události ukázal, že se jedná o požár vrostlého lesa, ke kterému je velmi obtížná přístupová cesta. Nejvhodnější trasu pro požární techniku a přesné určení místa požáru určil na čtyřkolce místní hajný. Požár zachvátil les na ploše přibližně jednoho hektaru. Vzhledem k rozsahu požáru velitel zásahu povolal další cisterny z prachatické požární stanice a z jednotky SDH obce Volary.

Jedná o les, který dosud není vyčištěný po polomech, kde jsou v bezprostřední blízkosti požáru na hromadách klády a větve. Požární technika nemá šanci dostat se až přímo k požáru. Bylo proto nataženo dopravní vedení v délce cca jednoho kilometru, pomocí kterého je na požářiště přiváděna voda. Přes Krajské operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje bylo zajištěno letecké hašení. Hasiči museli rozhodnout o přistávací ploše, ta byla stanovena ve Strunkovicích nad Blanicí. Na doplňování vody byla povolána místní jednotka SDH.

V 17:25 hodin byl vyhlášen druhý stupeň poplachu. V místě požáru zasahují osádky osmi zásahových vozidel, na místo se dostavil řídící důstojník kraje a krajský ředitel HZS.

  • v 17:50 – proveden první shoz
  • v 17:53 – nahlášena lokalizace, požár pod kontrolou
  • v 18:12 – proveden druhý shoz
  • v 18:37 hodin – proveden třetí a poslední shoz
  • v 18:56 hodin – letecké hašení ukončeno, jednotka SDH obce Strunkovice nad Blanicí se vrátila na základnu
  • v 19:39 hodin – ukončen druhý stupeň poplachu
Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet