Neděle 29. září 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zaparkovaná auta poškodila ulomená větev stromu na Blanensku

Větev o průměru přes 50 centimetrů se ulomila ze statného, více než stoletého kaštanu. Vítr uvolnil tři velké větve. Jedna poškodila zaparkovaná auta, další velká větev spadla do potoka a při pádu poškodila část plotu sousedního domu, třetí část stromu se nebezpečně nachýlila na el. vedením a silnicí.

Událost byla hasičům ohlášena ve 13.32 hodin, na místo vyjela profesionální jednotka ze stanice v Blansku a místní dobrovolná jednotka ze Sloupu. K vypnutí ohroženého el. vedení hasiči povolali pracovníky rozvodných závodů, odstranění částí stromu si vyžádalo více než dvouhodinové uzavření silnice ze Sloupu do Šošůvky.

Hasiči s pomocí třicetimetrového automobilového žebříku a osádky místního autojeřábu museli motorovými pilami ulomené větve postupně po částech rozřezávat a odklízet ze zaparkovaných aut i z prostoru nad silnicí a el. vedením.

Krátce po 17. hodině se ulomené části stromu podařilo rozřezat a odstranit. Pracovníci rozvodných závodů opět zapnuli el. vedení a byl obnoven provoz na silnici ze Sloupu do Šošůvky. V 17.21 hodin jednotka hasičů ze stanice v Blansku ukončila zásah. K odstranění menších větví a k úklidu vozovky na místě zůstala místní dobrovolná jednotka.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet