Neděle 29. září 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Víkend plný zásahů, hasiči na Královéhradecku se nenudili

Dobrovolní hasiči z Mžan, Lochenic a Račic nad Trotinou pomáhali během uplynulé soboty 5. května odklízet následky přívalového deště v obcích Mžany, Sovětice, Sadová a Dohalice. Hasiči odklízeli bahno ze silnic a cest v obci a pomáhali občanům s úklidem jejich domů.

Profesionální hasiči z Jaroměře, dobrovolní hasiči z Černilova a Velké Jesenice (stáž u HZS na stanici v Jaroměři) vyjeli v sobotu vpodvečer k dopravní nehodě, která se stala u Lejšovky. Při střetu dvou osobních vozidel nebyl nikdo zraněn. Hasiči zajistili havarovaná vozidla proti požáru a úniku provozních náplní.

V neděli 6. května po třetí hodině ráno vyjeli profesionální hasiči z Hradce Králové – stanice Pražská k odstranění stromu, který blokoval silnici z obce Želí směr Homyle.

Hasiči z centrální stanice Hradec Králové vyjeli na žádost Policie ČR k otevření bytu v ulici E. Beneše v Hradci Králové. Uživatel bytu nereagoval na bouchání. V okamžiku, kdy se hasiči chystali otevřít dveře bytu speciálním nářadím uživatel bytu sám otevřel.

Jedno lehké zranění si vyžádala včerejší dopravní nehoda osobního vozidla v Třebechovicích – Krňovicích. Na místo události vyjeli po jedenácté hodině večer profesionální hasiči z centrální stanice Hradec Králové a dobrovolní hasiči z Třebechovic pod Orebem. Osobní vozidlo skončilo v příkopu. Hasiči u něho provedli protipožární opatření a po zadokumentování události Policií ČR jej vytáhli zpět na vozovku.


Územní odbor Rychnov nad Kněžnou

Jednotka dobrovolných hasičů z Kostelce nad Orlicí v sobotu 5. května odčerpávala vodu ze sklepa domu v ulici Příkopy v Kostelci nad Orlicí.

V neděli 6. května po druhé hodině ráno vyjeli profesionální hasiči z Dobrušky k odstranění spadlého stromu ze silnice u Přepych.

O půl sedmé večer vyjeli hasiči z Dobrušky k otevření bytu v ulici Na Příčnici v Dobrušce. Uvnitř bytu se nacházela zraněná uživatelka bytu, která byla následně převezena do nemocnice.


Územní odbor Náchod

Jednotky HZS Královéhradeckého kraje – územního odboru Náchod v sobotu 5. května nezasahovaly u žádné události.

V neděli 6. května ráno vyjeli profesionální hasiči z Jaroměře k dopravní nehodě, která se stala v obci Dolany. Řidič osobního vozidla zde vyjel ze silnice a narazil do sloupu veřejného osvětlení. Nehoda se obešla bez zranění.

Hasiči zajistili auto proti požáru a odpojili autobaterii. O události byli informováni pracovníci specializované firmy, kteří provedli následnou opravu sloupu.


Územní odbor Trutnov

Dvě jednotky profesionálních hasičů z Vrchlabí a dobrovolných hasičů z Hostinného byly v sobotu 5. května přivolány k údajnému požáru v jednom z objektů v ulici I. Herrmanna v Hostinném. Po příjezdu na místo a provedeném průzkumu bylo zjištěno, že se jednalo o chybné sepnutí čidla elektrické požární signalizace.

V neděli 6. května před půl desátou dopoledne vyjeli dobrovolní hasiči z Hostinného k požáru trafostanice v ulici Slévárenská v Hostinném. Na sloupu elektrického vedení došlo k poškození izolátoru a následnému zahoření izolace. Ještě před příjezdem hasičů došlo k samouhašení malého požáru. Na místo byli povoláni pracovníci, kteří provedli kontrolu a opravu trafostanice.

Trutnovští profesionální hasiči během dopoledne otevírali dveře bytu v ulici Maxima Gorkého v Trutnově – Kryblicích.

Ke zranění mladého cizince došlo v neděli 6. května odpoledne v údolí Bílého Labe v Krkonoších. V nepřístupném terénu mladý muž uklouzl na sněhu a zranil si nohu. Na místo vyrazili členové Horské služby a musel také vzlétnout vrtulník Letecké záchranné služby Hradec Králové i s hasičem – leteckým záchranářem.

Ten byl společně se záchranáři v podvěsu vrtulníku vysazen u zraněného turisty. Pětadvacetiletý mladík byl zajištěn do speciálních nosítek a v podvěsu vrtulníku transportován na přístupné místo, kde byl přeložen do vrtulníku a přepraven do vrchlabské nemocnice.


Územní odbor Jičín

Profesionální hasiči z Jičína v sobotu 5. května v časných ranních hodinách likvidovali požár plechového kontejneru na odpad v ulici Pod lipami v Jičíně.

Jednotka dobrovolných hasičů z Jičína odstraňovala včelí roj v ulici U trati v Jičíně.

Ve 21:15 hodin byli profesionální hasiči z Jičína přivoláni k nehodě osobního vozidla na silnici u Jičína. Po příjezdu jednotky na místo byl velitel zásahu informován policisty, že se jedná o ranní nehodu a je v šetření Policie ČR. Hasiči zkontrolovali osobní vozidlo, zda nedochází k úniku provozních náplní, a vypnuli světla u vozidla.

V neděli 6. května ráno vyjeli profesionální hasiči z Hořic na pomoc záchranné službě s transportem nemocného pacienta do sanity v ulici Věnceslavy Lužické v Hořicích.

Hasiči HZS podniku Čepro Cerekvice vyjeli krátce po poledni k ohlášenému požáru v areálu závodu Čepro. Jednalo se však o poruchu čidla elektrické požární signalizace.

Dobrovolní hasiči z Jičína likvidovali roj nebezpečného hmyzu u vlakové zastávky v Jičínské ulici ve Valdicích.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet