Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Taktické cvičení na SOŠ strojní a elektrotechnické ve Velešíně

Dne 12. 5. 2012 proběhlo taktické cvičení na SOŠ Velešín. Cvičení probíhalo bez profesionálních jednotek. K výjezdu byly povolány jednotky SDH Velešín, SDH Zubčice a SDH Věžovatá Pláň.

Hlavním cílem cvičení bylo ověřit schopnost hasičů zasahovat v objektu dílen pro praktický výcvik, procvičit vzájemnou spolupráci a komunikaci, procvičit záchranu osob ze zasaženého prostoru s použitím dýchací techniky, kterou má JSDHO Velešín nově. Dále se prověřovaly dojezdové časy, příjezdové cesty a hydranty v objektu školy. Na závěr jsme se seznámili s celým objektem dílen.

Požár v objektu nahlásil školník střední školy, následně byly jednotky vyzvány k zásahu pomocí SMS a AMDS. Dle hlášení byly v budově dvě osoby. Na místo požáru dojela jako první místní jednotka. Velitel zásahu provedl prvotní průzkum a zorganizoval dvě dvojice s dýchací technikou. Záchranná skupina vyrazila do objektu, hned za ní šla druhá, jistící skupina, která roztáhla útočné vedení. Po překonání překážky v podobě ocelových mříží se jednotka dostala do silně zakouřeného prostoru, kde objevila první osobu, kterou záchranná skupina vynesla ven a předala JSDHO Zubčice k poskytnutí první pomoci. Jistící skupina ihned přerušila likvidační práce a šla hledat i druhou osobu. Po nalezení následoval transport ze zakouřené oblasti. Mezitím se záchranná skupina vrátila do objektu a začala provádět likvidaci požáru, při kterém si všimla dvou propanbutanových lahví. Lahve byly ihned ochlazovány a poté přeneseny do volného prostranství, kde je JSDHO Zubčice dochladila. Poté se dokončila likvidace požáru, kontrola objektu a odvětrání budovy. JSDHO Věžovatá Pláň po celou dobu zásahu doplňovala velešínskou cisternu. Po skončení zásahu provedl velitel PS Kaplice Bc. Pavel Vejvara zhodnocení celého cvičení. Na konci jsme byli seznámeni s celým objektem dílen SOŠ Velešín.

Cvičení se obešlo bez vážných chyb a komplikací a perfektně splnilo svůj účel a cíl.

Sdílet