Pondělí 8. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár napáchal škodu za 40 milionů

V neděli odpoledne došlo v Kaňovicích k velmi rozsáhlému požáru v míchárně barev soukromé firmy, který napáchal rozsáhlé škody za desítky milionů korun.

Dne 23. 7. 2006 v 16:42 hod. byli hasiči informováni o výbuchu a požáru ve výrobně barev v Kaňovicích.

Na místo vyjely jednotky profesionálních hasičů z Luhačovic a Zlína se dvěma cisternami a kombinovaným hasicím vozidlem, které posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Kaňovice, Velký Ořechov, Březůvky a Dobrkovice. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k velmi rozsáhlému požáru v místní výrobně barev.

Už při příjezdu hasičů byl vidět silný černý kouř stoupající nad obec Kaňovice. Vlivem zásob vysoce hořlavých látek se požár rychle šířil. Hasiči rozvinuli několik proudů vody a snažili se o rychlou lokalizaci místa požáru. Cílem bylo nejen uhasit plameny, ale zabránit dalšímu šíření požáru a ochránit před zničením další výrobní haly a provozy firmy.

Hlavní požár se podařilo hasičům uhasit pomocí dvou proudů těžké pěny. Další proudy směřovaly na ochlazování střešních konstrukcí haly, ale hlavně na ochlazování sudů a zásobníků s hořlavinami a chemikáliemi v sousedním skladu. Pomocí vysokotlakého proudu vody byla postupně dohašena i menší lokální ohniska požáru.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Jeden ze zaměstnanců uvedl, že pracoval v míchárně barev, když při přípravě směsí došlo ke vznícení par hořlavých kapalin a následnému požáru. Sám se snažil požár v počátku hasit pomocí ručního hasicího přístroje, ale to nebylo účinné a požár se rychle rozšířil na výrobní prostor celé míchárny. Při hašení se nadýchal nebezpečných zplodin z hoření a následně byl odvezen zdravotnickou službou do nemocnice k vyšetření.

Požár zničil celou míchárnu barev, poškodil stavební části střechy i některé stěny výrobní haly. V nepřetržitém provozu soukromé firmy byly způsobené škody předběžně vyčísleny na 40 mil. korun. 10 mil. Kč připadá na stavební část a 30 mil. Kč na stroje a výrobní zařízení firmy. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další hodnoty výrobny za 100 mil. Kč.

Případ je nadále ve společném šetření hasičů a policie. Vyšetřovatel hasičů zajistil na místě prvotní stopy k dalšímu zkoumání. Dne 24. 7. 2006 byli na místo povoláni specialisté z kriminalistických laboratoří Policie ČR Brno.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet