Neděle 29. září 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hned dvakrát včera vzlétl vrtulník LZS s hasičem na palubě, pomáhali zraněným v terénu

Hned dvakrát během včerejšího dne musel vzlétnout vrtulník Letecké záchranné služby Hradec Králové společně s hradeckým hasičem – leteckým záchranářem na pomoc lidem, kteří se zranili v nepřístupném terénu hor.

Před půl dvanáctou dopoledne byli záchranáři a Horská služba přivoláni k dvaadvacetiletému muži, kterému se zhoršila dušnost na turistické cestě v oblasti Svatý Petr ve Špindlerově Mlýně.

Pilot vrtulníku přistál na přístupném místě, hasič – letecký záchranář upevnil podvěs a společně s lékařem byli přepraveni k místu, kde se nacházel mladý muž.

Po zajištění jeho zdravotního stavu byli lékař s pacientem přepraveni v podvěsu vrtulníku zpět na vhodné místo pro přistání, letecký záchranář byl k místu sedu vrtulníku dopraven vozidlem Horské služby. Pacient byl po nezbytném ošetření přepraven sanitou do nemocnice ve Vrchlabí.

Před čtvrtou hodinou odpoledne byl znovu povolán vrtulník a letecký záchranář, tentokrát na pomoc ženě, která si v nepřístupném terénu v Obřím dole u Pece pod Sněžkou zlomila nohu.

Při příletu záchranářského vrtulníku již na místě zasahovala Horská služba, která ošetřila a zajistila čtyřiasedmdesá­tiletou ženu do speciálních nosítek. Člen Horské služby, který je vycvičen pro práci v podvěsu vrtulníku, informoval lékaře a záchranáře, že žena je připravena k transportu.

Pilot přistál na Sněžce, kde byl navázán podvěs. V tomto případě pilot vrtulníku pouze s podvěsem odletěl nad místo nehody, člen Horské služby upevnil sebe a pacientku pod vrtulník a oba byli následně transportováni na přístupné místo, ze kterého byla následně letecky přepravena do nemocnice v Jičíně.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet