Pondělí 30. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Opavě zachraňovali jeřábníka z výšky, zvažovalo se nasazení vrtulníku

Posádky záchranné služby zasahovaly dnes v odpoledních hodinách u komplikované události v Opavě. Operátoři obdrželi před sedmnáctou hodinou informaci o vážném zdravotním problému jeřábníka na stavbě obchodního centra.

Podle informací kolegů postiženého se muži udělalo nevolno přímo v kabině zhruba pětatřiceti metrového jeřábu a přestal s nimi komunikovat. Dispečeři vyslali na místo nejbližší opavskou posádku záchranné služby a vzhledem k situaci ihned vyžádali také součinnost hasičů.

Na stavbu dorazila skupina rychlé zdravotnické pomoci a posádka rendez-vouz. Lékařka spolu s dvěma hasiči se vydala po žebříku jeřábu do jeho kabiny, aby muži poskytla nutnou pomoc.

Do výšky také bylo nutno dostat potřebné zdravotnické vybavení, což zajistili hasiči pomocí lana. Lékařka zjistila, že pětatřicetiletý postižený je při vědomí a jeho obtíže jsou interního charakteru. Po vyšetření zahájila podávání potřebných léků a zajistila stabilizaci jeho stavu. Sestoupení pacienta po žebříku dolů však nepřipadalo v úvahu a bylo zřejmé, že jej bude nutno transportovat na zem vleže.

Technicky byl možný transport pacienta pomocí lanové techniky nebo v podvěsu vrtulníku. Na místo proto vyjeli hasičtí lezci a vzletěl vrtulník LZS Ostrava s vycvičenými záchranáři pro práci ve výškách a nad volnou hloubkou, i s veškerým potřebným vybavením.

Záchranáři mezitím museli vybrat v městské zástavbě místo vhodné pro přistání vrtulníku LZS. Potřebný prostor se jim podařilo nalézt na nedalekém parkovišti soukromé firmy. Pro zajištění příjezdu sanitního vozidla až k vrtulníku bylo nutno násilně odstranit zámek, který zajišťoval vjezdovou bránu.

Vzhledem k místu události a bezprostřední blízkosti dalších jeřábů i budov se nakonec ukázalo jako bezpečnější snést pacienta pomocí lanové techniky a prostředků hasičů. Vrtulník záchranářů proto po obhlédnutí místa dosedl na připravenou plochu, vybavení pro práci v podvěsu nebylo nutno použít.

Poté, co byl muž hasiči předán na zemi do rukou zdravotníků, provedly posádky další úkony v rámci odborného ošetření. Pacienta záchranáři připravili k transportu, sanitním vozidlem přepravili k vrtulníku a letecky následně do ostravské Fakultní nemocnice.

PhDr. Lukáš Humpl
mluvčí USZS MS

Sdílet