Pondělí 30. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči pod Ještědem zachraňovali paraglidisty, jednoho hledal vrtulník

Dnes v 17:33 hodin byli hasiči nezbytní při záchraně paraglidistů. Jako první jim přes linku 112 přišlo oznámení o zaseklé ženě s paraglidem ve smrcích pod Ještědem.

Po chvíli se ukázalo, že paraglidistů spadlo zřejmě několik. Situaci komplikoval fakt, že se paraglidisté vzájemně neznali, a proto bylo velice těžké zjistit, kolik jich vlastně chybí.

Společně s lezeckou skupinou libereckých profesionálů zasahovali hasiči z Proseče pod Ještědem, Českého Dubu a po paraglidistech pátrali také členové horské služby.

„Pátrání bylo opravdu náročné v tom, že nikdo nebyl schopen říci, kolik osob bychom měli hledat. Ve výsledku šlo o 2 paraglidisty – muže, který spadl z výšky dvaceti metrů na louku nedaleko chaty U Šámalů a ženu, kterou jsme sundávali ze smrku vysokého kolem 25 metrů,“ popsal velitel čety libereckých hasičů nprap. Václav Růžička.


Děkovný dopis od zachráněné:
Dobrý den, ráda bych poděkovala všem lidem, kteří mi 16.6 pomohli. Třetí rok se věnuji paraglidingu. Včera jsme byli s manželem létat na Rašovce. Ze západu se blížila bouřka a já bohužel nepřistála včas. Nouzové přistání na louku na hřebeni se mi úplně nepodařilo, chyběly mi alespoň dva metry výšky. Dosedla jsem na větve smrku poblíž louky s chatou. Moc děkuji za obětavost, skvělou spolupráci při vyproštění i morální podporu v nepříliš příjemné situaci. A také za záchranu křídla. Byli jste skvělí, posílám slíbené fotky. S pozdravem, Olga B.

Dalšímu paraglidistovi, který byl ve vzduchu, se podařilo zřejmě šťastně přistát, neboť ho nenašel ani záchranářský vrtulník. Zhruba po dvou hodinách se jednotky začaly vracet na základny.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet