Pondělí 30. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Havarovaný kamion zatarasil dálnici D1

Všechny jízdní pruhy dálnice D1 dnes časně ráno na téměř tři hodiny zatarasil kamion, který havaroval na 173. kilometru ve směru z Brna do Prahy.

Ilustrační foto

Tahač Renault Premium s chladírenský návěsem sjel mimo vozovku a převrátil se na levý bok. Návěs zablokoval odstavný i oba jízdní pruhy dálnice. V kabině tahače zůstal zraněný 52letý řidič.

Dalším účastníkem nehody byla dodávka Ford Tranzit, která po srážce s kamionem skončila ve středových svodidlech.

Hlášení o nehodě hasiči na tísňové lince převzali ve 4.13 hodin, na místo vyjely jednotky\ ze stanic v Rosicích a v Bauerově a Lidické ulici v Brně. Hasiči zajistili místo nehody. Řidiči tahače pomohli ven z kabiny po odstranění zbytků rozbitého předního skla. Muži zraněnému na hlavě poskytli předlékařskou pomoc a předali ho do péče přivolaných zdravotníků. Ti na místě ošetřili také řidiče a spolujezdce z dodávky Ford.

Krátce po nehodě policisté dálnici ve směru z Brna do Prahy uzavřeli a dopravu téměř tři hodiny odkláněli po vedlejších komunikacích.

Obě vozidla hasiči zabezpečili proti případnému vzniku požáru a odpojili baterie. Protože z palivové nádrže tahače při nehodě vyteklo zhruba 50 litrů nafty na vozovku a palivo dále unikalo, kaluž na vozovce likvidovali sorbentem. Z poškozené nádrže do sudu přečerpali zbývajících 130 litrů nafty. Únik nafty do kanalizace nebyl zjištěn.

K uvolnění dálnice na místo dorazili pracovníci vyprošťovací firmy s těžkou technikou. Návěs plně naložený mraženými potravinami se jim ale nepodařilo z jízdních pruhů dostat a bylo nutné zajistit přeložení nákladu. Krátce po 7. hodině se podařilo převrácený návěs alespoň částečně posunout a uvolnit levý jízdní pruh. Hasiči uklidili vozovku od střepů a úlomků a v 7.05 hodin byl v tomto pruhu obnoven provoz. Protože další likvidační práce k odstranění následků nehody zajistili pracovníci vyprošťovací firmy, hasiči v 7.08 hodin ukončili zásah.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet