Pondělí 30. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár lesa v Semíně se hasiči snaží odříznout, komplikací jsou vysoké teploty

V pondělí 18. června v 10.59 hodin vyjížděly profesionální i dobrovolné jednotky k požáru lesa do Semína. Jednalo se o rozlohu lesa přibližně 30 × 40m.

Velitel zásahu ohlásil na operační a informační středisko hasičů, že je na místě více ohnisek. Vyhlášen byl druhý stupeň požárního poplachu. Na místo se sjelo sjelo devět jednotek – profesionální z Přelouče, dobrovolné z Řečan nad Labem, Břehů, Kladrub nad Labem, Přelouče, Lázní Bohdanče, Zdechovic, Újezdu u Přelouče a Strašova.

Hasiči se snaží požár odříznout, aby se dále nerozšiřoval. Zasahujícím jednotkám velmi komplikuje likvidaci požáru vítr, sucho a tropické teploty.

Lesní požáry se vyznačují rychlým šířením na velkých plochách, které může vést i k obklopení nasazených sil a prostředků i návštěvníků lesa. Likvidace požáru je zdlouhavá a náročná. Nelze zcela vyloučit nové rozhoření ze skrytých míst hoření (hrabanka) a musí být zabezpečen dohled proti opětovnému rozhoření.


12:00:
Velitel zásahu rozhodl o zřízení čerpacího stanoviště pro dopravu vody na požářiště, a to z nedalekého rybníka ve Strašově. Na místo se dostavil vyšetřovatel hasičů.

13:00
Podle dostupných informací hasiči provádějí dohašovací práce.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet