Úterý 1. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Bouřka vyvracela stromy a ničila střechy na 44 místech Jihomoravského kra­je

Po celou noc hasiči zejména uvolňovali silnice od vyvrácených stromů. Na Znojemsku, které bouřka zasáhla už kolem 21. hodiny, hasiči vyjížděli k 17 zásahům. Polámané větve a stromy pomocí motorových pil likvidovali z vozovek například u Tasovic, Horních Dunajovic, Hevlína, Litobratřic, Lechovic a Dyjákovic.

S postupem bouřek s poryvy větru pak hasiči zasahovali také na Brněnsku a v dalších okresech. Silnice neprůjezdné kvůli popadaným stromům v okrese Brno-venkov hasiči uvolňovali u Pasohlávek, Ivančic, Jinačovic, Lažánek a Prace. V ulici M. Kudeříkové ve Veverské Bítýšce vyvrácený strom spadl mezi dvě zaparkovaná auta a vozidla částečně poškodil.

V ulici U Hájku hasiči provizorně zajišťovali zbytky plechové střechy, kterou vítr utrhl z jednoho domu. Na železniční trati v Brně-Králově Poli hasiči z jednotky Správy železniční dopravní cesty zasahovali u utržené troleje.

Vyvrácené stromy hasiči rozřezávali a likvidovali také v krajském městě. Zatarasené vozovky uvolnili v Řipské, Rokytově, Dusíkově a Rakovecké ulici. Hasiči – lezci měli práci ve Vitáskově ulici v Brně-Řečkovicích. Vítr tam utrhl plechovou střechu o rozměrech 10 krát dva metry. Zbytky střechy hasiči provizorně upevnili pomocí hřebíků.

Výškovou techniku bylo nutné nasadit u budovy vysokoškolských kolejí v Purkyňově ulici. Z pracovního koše dvaapadesátime­trového automobilového žebříku hasiči odstranili zbytky utržené plechové krytiny na střeše ve 13. patře budovy.

Na sedmi místech hasiči v noci a ráno zasahovali na Blanensku. K polámaným stromům na silnici vyjížděli do Rozseče nad Kunštátem, Adamova, Velkých Opatovic, a Boskovic. Do Komenského ulice v Boskovicích byli hasiči přivoláni k odčerpání zaplavené vozovky. Při jejich příjezdu již voda odtekla, hasiči z komunikace uklidili naplaveniny. V Bílkově ulici hasiči nasazovali čerpadla k odčerpání vody z výtahové šachty zatopené do výše jednoho metru.

Na Hodonínsku hasiči zasahovali na třech místech. Strom vyvrácený na zaparkovaná vozidla pomocí automobilového žebříku a motorové pily postupně rozřezali a odklidili v Lužní ulici v Hodoníně. Další vyvrácené stromy likvidovali ze silnici ve Strážnici a v Moravském Písku.

Na Vyškovsku hasiči pořezali a odstranili strom z vozovky u Račic-Pístovic. U Lovčic padající strom potrhal el. vedení a hasiči proto na místě zasahovali společně s pracovníky rozvodných závodů.

Na Břeclavsku hasiči vyjížděli k vyvrácenému stromu, který zatarasil silnici u Drnholce. Hasiči strom rozřezali a odklidili. Při průzkumu silnice v okolí zásahu jiné vyvrácené stromy nenašli.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet