Pátek 27. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Likvidace následků bouřek a deště opět výrazně zaměstnaly hasiče

Silný déšť v pondělí večer doprovázený bouřkou zkomplikoval dopravu a zaměstnal profesionální i dobrovolné jednotky převážně v západní části republiky.

Jednotky požární ochrany během celého dne pondělí 2. července 2012 zasahovaly u celkového počtu 608 událostí. Z toho likvidovaly 47 požárů, zasahovaly u 59 dopravních nehod, 449 krát poskytly technickou pomoc, což je o 201% více než dlouhodobý denní průměr (149), únik nebezpečné látky likvidovaly ve 20 případech, 31 krát vyjely zbytečně z důvodu planého poplachu a ve dvou případech zasahovaly u události ostatního typu.

Nejvíce technických pomocí během pondělí bylo poskytnuto v Moravskoslezském kraji. Od půlnoci do 7.30 hodin dne 3. 7. 2012 hasiči poskytli 41 všech technických pomocí, nejvíce v kraji Plzeňském, a sice 10 krát.


Celkem 41 událostí nejrůznějšího charakteru evidovali hasiči v Libereckém kraji za uplynulých 24 hodin. Díky bouřkám a silnému větru byli hasiči přibližně od 22. hodiny průběžně vysíláni na pomoc při likvidaci polámaných a popadaných stromů na komunikacích, drátech el.vedení a železničních tratích. V Lomnici nad Popelkou si úder blesku do sloupu el. vedení vyžádal spolupráci hasičů a pohotovostní čety rozvodných závodů, uvedl kpt. Mgr. Jan Mandl z HZS Libereckého kraje.


Například mnohé kanály v Mostě v Ústeckém kraji nepobraly velké množství vody a ta zaplavila některé komunikace a natekla i do sklepení domu. Hasiči museli čerpat vodu z chodníku a následně i ze sklepa domu bloku 100 Tř. Budovatelů.

Tam hasiči museli použít plovoucí čerpadla. Pod vodou se ocitl také kruhový objezd u Tesca.

DENÍK.cz / Jan Vraný – mostecky.denik.cz

Hasičské jednotky profesionální i dobrovolné vyjely v Ústeckém kraji z důvodu noční bouřky od 20:00 2.7. do 10:00 3.7. celkem k 43 zásahům technické pomoci. Z toho bylo 29 zásahů k odstranění spadlých stromů a větví, pročisťování ucpané kanalizace a 14 čerpání vody ze zatopených sklepů a dalších prostor z důvodu špatného odtoku vody.

V okresu Děčín vyjely jednotky ke padlým a nalomeným stromům a větvím v 15 případech. Většinou šlo o stromy spadlé na komunikaci a v několika případech i na vedení. Vodu čerpali hasiči v Děčíně v Ruské ulici, v ulici Jiřího z Poděbrad – ucpané kanály a v Boleticích nad Labem – rodinný domek.

V okresu Litoměřice to byly 4 zásahy, ve Štětí – Brocnu spadl strom na dvě zaparkovaná osobní auta, na komunikaci spadl strom v Habřině a Mladé, vodu hasiči čerpali ze silnice a domu v Třebenicích.

Na Lounsku pročisťovali hasiči kanálovou v pusť v Buškovicích a odstraňovali strom ze silnice v Solopyskách a umožnili odtok vody ze dvora v Buškovicích.

V okresu Most vyjeli hasiči čerpat vodu v pěti případech. Na třídě budovatelů byl zatopený sklep a vchod bloku 100, v Brněnské ulici bylo 5cm vody – nečerpalo se, podniková jednotka čerpala vodu v areálu Unipetrolu v Litvínově, v ulici K.H. Borovského hasiči pročistili kanál, v Horním Litvínově čerpali 40cm vody kalovým čerpadlem ze sklepa.

Na Teplicku odklízeli hasiči stromy v Bystřanech, Soběruhách a v Bílině. Vodu čerpali z výtahové šachty v Bílině – Důlní ulici, z domu v Duchcově, z areálu hotelu Zlatý kříž v Teplicích a v Jankovcově ulici v Teplicích.

V okresu Ústí nad Labem odstraňovali hasiči větve v Resslově ulici v Ústí nad Labem a Malém Březně a stromy ve Stebně a Milbohově. Voda byla čerpána ze zatopeného sklepa v Tovární ulici v Ústí nad Labem, uvedl por. Ing. Lukáš Marvan, tiskový mluvčí HZS Ústeckého kraje.


Po silné bouřce, která se večer přehnala přes jihozápadní Čechy vyjížděly jednotky požární ochrany na jihu Plzeňska k několika událostem. Například v Nepomuku zasahovali hasiči v ulici Plzeňská, kterou po přívalovém dešti zaplavila voda, která vnikla do restaurace a vedlejšího domu.

Na železniční trati z Plzně do Českých Budějovic pak hasiči SŽDC spolu s HZS Nepomuk zasahovali u stromu, který padl na projíždějící osobní vlak a strhl při tom i trolej. Cestujícím se při nehodě nic nestalo. Provoz na trati bude obnoven až v ranních hodinách.

Sdílet