Úterý 1. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Srnec spadl do sklepa, hasiči se k němu prokopali

K záchraně srnce ze zahradního sklepa hasiči v úterý večer vyjížděli do chatové oblasti u obce Lužice na Hodonínsku. 

Ve sklepě, vykopaném do hloubky zhruba 3,5 metru v chatové oblasti u ulice Česká, srnce objevil majitel zahrady a k jeho záchraně v 19.36 hodin zavolal hasiče. Na místo vyjela jednotka ze stanice v Hodoníně s družstvem hasičů – lezců s lany a dalším vybavením k záchraně osob a zvířat z výšek a hloubek.

Srnec, který se do sklepa o půdorysu zhruba šest krát šest metrů propadl poklopem z dřevěných desek, při příjezdu hasičů nejevil známky zranění. Hasiči nad poklopem postavili trojnožku s kladkou a lanem k vytažení zvířete. Statný kus o hmotnosti nejméně 60 kilogramů ale byl z přítomnosti lidí ve stresu a mohutnými parohy mohl záchranáře zranit.

Hasiči proto kontaktovali odchytovou službu Městské policie a pracovníky ZOO v Hodoníně a také veterináře. Na místo vyjela veterinářka s narkotikem k uspání srnce.

Mezitím ale majitel zahrady hasičům ukázal zasypaný původní boční vchod do sklepa. V písčité půdě se záchranářům podařilo do sklepa prokopat zhruba dva metry dlouhý tunel. Z vykopané písčité zeminy vytvořili uvnitř sklepa šikmý násep, po kterém uvízlý srnec vyběhl ven a přes sousední zahrady a pole se vrátil do nedalekého lesa.

Po záchranné akci, která úspěšně skončila 58 minut od objevení srnce, hasiči vstup do sklepa provizorně zajistili proti případnému dalšímu pádu člověka nebo zvířete, a ukončili zásah.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet