Úterý 1. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Od svíčky v kuchyni vzplanul dům v Brumovicích, vyjet muselo pět jednotek

Pět jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů dnes v noci zaměstnal požár domu v obci Brumovice na Břeclavsku. 

V domě začalo hořet v kuchyni a požár způsobila zapálená svíčka, od které se oheň rozšířil na válendu a další zařízení. Požár pak zachvátil i další prostory a střechu stavení. Kouř a pach spáleniny zpozorovala žena ze sousedního domu, která uvědomila hasiče a z hořícího domu vyvedla do bezpečí 46letou majitelku. Žena z hořícího a zakouřeného domu vyvázla bez zranění.

Hasiči hlášení o požáru převzali 22 minut po půlnoci. Na místo vyjely profesionální jednotky ze stanic v Hustopečích a Břeclavi, a dobrovolné jednotky z Brumovic, Kobylí a Krumvíře. Jednotka z Břeclavi s automobilovým žebříkem zůstala v záloze a nezasahovala. Při příjezdu jednotek byla část domu i střecha v plamenech. Hasiči proti ohni postupně nasadili pět vodních proudů.

Požár se jim v 0.55 hodin podařilo dostat pod kontrolu. Po rozebrání prohořelých konstrukcí, dohašení lokálních ohnisek i vyklizení slámy a dalších materiálů z půdy likvidaci požáru ukončili ve dvě hodiny po půlnoci. Zakouřené prostory domu odvětrali.

Ve starším domě postaveném zčásti z nepálených cihel a odpojeném od inženýrských sítí oheň zničil kuchyni, koupelnu, chodbu a střechu. Škodu na zasažené zhruba polovině stavení vyšetřovatel HZS JmK podle předběžného odhadu vyčíslil na 250 tisíc korun.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet