Úterý 1. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zasahovali při úniku chemikálie, z kontejneru začala vytékat kyselina sírová

K úniku nebezpečné látky dnes hasiči vyjížděli do areálu dopravní firmy v Loděnické ulici v Pohořelicích na Brněnsku.

Při manipulaci s tisícilitrovým plastovým přepravním kontejnerem, ve kterém byl čistící prostředek obsahující 50 procent kyseliny sírové, se poškodil obal kontejneru a z nádoby začala vytékat chemikálie.

Pracovníci firmy kontejner na vysokozdvižném vozíku ihned vyvezli na zpevněnou plochu před halou a kontejner naklonili tak, aby zabránili dalšímu úniku nebezpečné látky. Potřísněnou plochu zdejší pracovníci ještě před příjezdem hasičů částečně posypali sorbentem a zasaženou část haly uzavřeli.

Hasiči hlášení o události na tísňové lince přijali v 7.38 hodin. K odstranění následků úniku nebezpečné látky vyrazila jednotka ze stanice v Lidické ulici v Brně se speciální technikou a zařízením k likvidaci chemických havárií, na místo vyjeli také hasiči ze stanic v Pohořelicích, v Zaoralově ulici v Brně a jednotka instruktorů školního a výcvikového zařízení HZS ČR, která je na odborné stáži na stanici v Lidické ulici.

Hasiči zajistili místo úniku látky a v okolí vytyčili nebezpečnou zónu. Při průzkumu v ochranných protichemických oblecích zjistili, že z kontejneru vyteklo zhruba 50 litrů chemikálie a dalšímu úniku se pracovníkům firmy po naklonění poškozeného kontejneru podařilo zabránit. Při havárii nebyl nikdo zraněn.

Rozlitou chemikálii s obsahem kyseliny sírové v zasažené hale i na volném prostranství hasiči částečně zasypali speciálním sorbentem, zbytek chemikálie na potřísněné ploše i na vysokozdvižném vozíku pak pomocí vápenného hydrátu a hydrogenuhličitanu sodného neutralizovali do zdraví neškodného roztoku. Z poškozeného kontejneru hasiči čistící prostředek přečerpali do náhradní nádoby.

Po přečerpání chemikálie použitý sorbent sebrali k ekologické likvidaci. Plochy s neutralizovaným roztokem zbytků látky očistili vodním proudem. Ve 12.13 hodin ukončili zásah.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet