Pondělí 8. července 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tři vážné páteční nehody

K nehodě tahače s návěsem vyjížděli hasiči 18. srpna 2006 krátce před 6. hodinou na dálnici D2. Tahač SCANIA s návěsem havaroval na 43,5. kilometru ve směru z Brna do Břeclavi.

Souprava se po nárazu do středových svodidel převrátila na levý bok a zatarasila všechny jízdní pruhy dálnice. Z návěsu, v němž maďarský řidič kamionu převážel 20 rolí papíru, se uvolnil náklad a role o hmotnosti 800 kilogramů se vysypaly na dálnici. U tahače SCANIA se při nehodě prorazila jedna ze dvou palivových nádrží a na vozovku a do zeminy vedle dálnice vyteklo přes 100 litrů nafty. Zraněný řidič kamionu byl při příjezdu jednotky HZS již v péči zdravotníků.

Hasiči v rámci protipožárních opatření museli odmontovat kryt mezi kabinou a návěsem tak, aby mohli odpojit přívod el. proudu do návěsu, dále odpojili akumulátor a odmontovali poškozenou palivovou nádrž. Skvrnu od nafty na vozovce a na krajnici zasypali 25 kilogramy sorbentu, o úniku nafty do zeminy informovali referát životního prostředí Městského úřadu v Břeclavi. Po 8. hodině pomáhali pracovníkům vyprošťovací firmy při převrácení tahače zpět na kola. Na místě havárie hasiči rovněž vyprostili dodávku Renault, která ve snaze objet zablokovanou dálnici zapadla předními koly do zeminy u dálnice, a také vysokozdvižný vozík, který při cestě k odstranění rolí papíru z dálnice uvízl v rozbahněném poli. Při odstraňování následků nehody hasiči rovněž motorovou pilou ve středovém pásu dálnice uřízli část keřů, jejichž větve po nárazu kamionu zasahovaly do protisměru. Po pomoci při úklidu vozovky hasiči v 9:46 hodin ukončili zásah. Nehoda a odstraňování jejích následků si vyžádaly úplné uzavření dálnice ve směru na Břeclav, jeden jízdní pruh byl opět zprovozněn v 9:44 hodin.

U tragické nehody ten samý den odpoledne zasahovali hasiči na silnici z Brna do Vyškova před obcí Holubice. Nehoda byla operačnímu středisku HZS ohlášena ve 14:33 hodin, na místě zasahovaly tři jednotky hasičů. Jednalo se o srážku vozidla Škoda Felicia s nákladní Avií, která po nehodě skončila převrácená na boku. V osobním autě zůstali zaklíněni dva lidé – třiapadesátiletý řidič a na zadním sedadle chlapec ve věku kolem 10 – 12 let. Hasiči je vyprostili pomocí hydraulického nářadí a předali zdravotníkům. Řidič vozidla v sanitním vozidle zemřel, chlapce, který byl v autě na zadním sedadle zaklíněn za nohu, převezl vrtulník do nemocnice. V péči zdravotníků zůstala také spolujezdkyně z Felicie a řidič Avie. U obou vozidel hasiči udělali protipožární opatření a odpojili baterie. Protože z palubní desky zdemolované Felicie se zřejmě po zkratu elektroinstalace začalo kouřit, hasiči ji zchladili vysokotlakým proudem. Uniklé provozní náplně na vozovce zasypali sorbentem. Poté, co nehodu vyšetřila a zadokumentovala dopravní policie, v 17:15 hodin hasiči pomocí automobilového jeřábu převrátili nákladní Avii zpět na kola a odstranili mimo vozovku.

Vrtulník zasahoval také u dopravní nehody v Brodu nad Dyjí na Břeclavsku. Nehoda byla operačnímu středisku HZS ohlášena ve 12:51 hodin. Na křižovatce v obci se střetl motocykl Honda s vozidlem Opel Vectra, čtyřicetiletý motocyklista po nárazu přelétl přes auto a utrpěl zranění. Hasiči zdravotníkům pomohli při ošetřování zraněného a nakládání do sanitky, která ho převezla k místu přistání vrtulníku k transportu do nemocnice. Protože nehoda na silnici zablokovala provoz, hasiči také řídili dopravu. Po vyšetření nehody motocykl pomohli naložit k odtahu a uklidili vozovku.

Info: kpt. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet