Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sbor dobrovolných hasičů Horšovský Týn oslavil 140. výročí založení

V sobotu 7. července 2012 proběhly v režii horšovskotýnských hasičů oslavy 140. výročí založení SDH Horšovský Týn.

Po náročných přípravách, které tomuto aktu předcházely (vydání Almanachu, pamětních vlaječek a samolepek, příprava výstavy a videoprezentací) vyrazil hasičský průvod v sobotu ve 13:00 hodin z náměstí Republiky směrem ke kostelu sv. Apolináře.

Průvod kromě hasičů z Horšovského Týna přišli podpořit i z vedení OSH ČMS pánové Kalčík a Brei, dále hasiči z okolních sborů Domažlice, Koloveč, Česká Kubice, Plastik HT, Vidice a Milavče i z německého partnerského města Nabburg. V průvodu jsme rádi přivítali pátera Josefa Prchala i mnoho „civilních“ obyvatel Horšovského Týna.

Po Mši Svaté, která se sloužila v kostele sv. Apolináře, se celý průvod vydal na místní hřbitov, kde proběhlo uctění památky všech zesnulých hasičů a krátká motlitba. Celý hasičský průvod se posléze vydal do hasičské zbrojnice, kde následovaly oficiální projevy.

Starosta SDH Horšovský Týn v krátkosti připomněl historii hasičského sboru na území města, dále krátce promluvil velitel SDH, starosta OSH ČMS Václav Kalčík a starosta města Horšovský Týn, který se dostavil na hasičské oslavy déle než dvě hodiny po zahájení. Byl to také jediný představitel města, který přišel hasiče navštívit.

Po slavnostních projevech přišlo na řadu předávání vyznamenání. Medaili svatého Floriána obdrželi pánové Jan Lang a Josef Holar. Pánové Václav Šantora a Antonín Vlček byli vyznamenání druhým nejvyšším hasičským vyznamenání a to medailí Za mimořádné zásluhy.

Poté již všichni přítomní obdrželi občerstvení ve formě guláše a začaly ukázky práce, techniky, výzbroje a výstroje všech přítomných složek (ZZS, Policie ČR, HZS, Záchranná služba Royal Rangers).

Jako první se se svou ukázkou představila Záchranná služba Royal Rangers. Tato složka dobrovolných záchranářů přivezla na ukázku spoustu techniky a vybavení a za to jim patří veliký dík. Následovala ukázka požárního útoku mladých hasičů z Horšovského Týna a ukázka práce hasičů HZS Domažlice a Staňkov.

Poté se ještě všichni mohli svézt v hasičských cisternách (Renault Midlum, Volvo, LIAZ) a pozdní odpoledne a večer již vyplnila taneční zábava s výbornou hudební skupinou skupinou Bride Band Plzeň. Chtěl bych vyslovit poděkování všem, kteří se na zdárném a bezproblémovém průběhu oslav podíleli.

Zvláště děkuji sponzorům, kteří finančně přispěli na konání této akce. Velice mne mrzí, že tato akce proběhla za téměř absolutního nezájmu představitelů Města Horšovský Týn a také přes nezájem vedení HZS. Termín byl znám již v lednu 2012 a i přesto měli všichni kompetentní jinou, zřejmě důležitější práci.

I přes domluvu se starostou města, že Městská policie uzavře pro hasiče náměstí Republiky, odkud průvod vycházel, bylo náměstí plné osobních aut a strážníci Městské policie o ničem údajně nevěděli a proto ani nebyli ve službě. Možná, kdyby hasiči začali běhat za míčem, byla by podpora ze strany představitelů Města Horšovský Týn jiná. Kdo ví?

Sponzoři akce:

Město Horšovský Týn, Klempostav, s.r.o., Hrbáček, s.r.o., Vlček stavby, s.r.o., Autocentrum Jan Šmucler, s.r.o., PROFORM CNC Nástrojárna spol. s r.o., Geodetická kancelář Lahoda – Šrejber, Kostruktpol s.r.o., HT Metal s.r.o., Karpem a.s., Sani-top-centrum s.r.o., Obchod Hrbáček, Bytes HT spol. s r.o., Zdeněk Lahoda – masérské práce, Václav Hašek – Statek Újezd Sv. Kříže, Helena Svobodová – Restaurace Sídliště, Autobusová doprava František Ludvík, ZKD Sušice, Chov koní Svržno – David Kodad, Pekárna Kotačka Staňkov.

Ing. Petr Lahoda
starosta SDH Horšovský Týn

Sdílet