Úterý 1. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kůň táhl jezdkyni několik desítek metrů, záchranáři ji převezli na čtyřkolce

Dnes v 16.15 byla povolána k pomoci zásahová jednotka Rescue teamu Hostýnské vrchy k součinnosti při transportu zraněné dívky, která při projížďce v terénu Hostýnské magistrály spadla z koně.

Úraz nastal po podklouznutí koně na nerovném a kluzkém povrchu poblíž Klapinova. Po pádu zůstala mladá žena částečně připoutána k sedlu koně, který ji několik desítek metrů táhl za sebou.

Devatenáctiletá zkušená jezdkyně utrpěla po pádu četné tržné rány na hlavě a pohmožděniny na těle i končetinách. Vyloučena nemohla být ani zlomenina některé z lebečních kostí.

Záchranáři byli s terénním čtyřkolovým prostředkem na místě události do 30 minut. Provedli prvotní ošetření tržných ran a zajištění krční páteře fixačním límcem.

Povaha zranění byla na hranici transportu leteckou záchrannou službou. S ohledem na nejrychlejší transport do zdravotnického zařízení se však zasahující členové Rescue týmu rozhodli pacientku transportovat ve vakuové matraci k sanitnímu vozu zdravotní záchranné služby, který nasměřovali z terénu na Rusavu. Odtud byla zraněná převezena do nemocnice v Kroměříži.

Záchranáři z Rescue teamu provádí ošetřování a transporty v terénu především lyžařů a cyklistů. S podobným případem se setkali za celou dobu své činnosti poprvé.

Text a foto: Michal Zicháček
Rescue team Hostýnské vrchy


V souvislosti s tímto zásahem chceme připomenout, že členové Rescue teamu se pravidelně podílí na řešení událostí v lokalitě Hostýnských vrchů, spolu s jednotkami profesionálních a dobrovolných hasičů našeho kraje.

Na vzájemnou součinnost jsou také zaměřována pravidelná společný cvičení ve ztížených terénních podmínkách horského terénu.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet