Úterý 1. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Desetkrát vyjížděli během dnešního dne hasiči na Zlínsku k mimořádným událostem

Jako první vyjížděla v 06:58 hodin jednotka profesionálních hasičů stanice Uherský Brod k hlášené dopravní nehodě osobního motorového vozidla, ke které došlo na komunikaci mezi Uherským Brodem a Bánovem.

Podle oznamovatele se havarované vozidlo nacházelo v poli a jeho řidič zůstal zaklíněn v interiéru. Hasiči s jedním zásahovým vozidlem dorazili na místo nehody dvě minuty od výjezdu ze stanice. Velitelem zásahu byly potvrzeny ohlášené informace.

Po dohodě s posádkou zdravotnické záchranné služby byla zraněná osoba zafixována páteřovou deskou a vyproštěna z vraku vozidla. Vytažení zraněné osoby se nakonec obešlo bez použití hydraulického vyprošťovacího zařízení. Po předání zraněného do péče zdravotníků zajistila jednotka vozidlo proti vzniku požáru a úniku provozních kapalin. Po zadokumentování nehody policií a příjezdu odtahové služby se hasiči vrátili na stanici.

V průběhu dopoledních hodin byly operačním střediskem vyslány jednotky profesionálních hasičů stanic Uherské Hradiště, Uherský Brod a Otrokovice k řešení dalších pěti událostí, kdy se jednalo o likvidace provozních kapalin po dopravních nehodách, otevření bytu a likvidaci sršního hnízda na střeše přístřešku u dětského tábora.

V 12:41 hodin přijalo operační středisko zlínských hasičů hlášení o dopravní nehodě osobního motorového vozidla na komunikaci mezi obcemi Jasenná a Lutonina. Na místo události byla vyslána jednotka hasičů centrální stanice Zlín s jedním zásahovým vozidlem.

Po příjezdu bylo zjištěno, že se v prudkém srázu pod úrovní komunikace nachází osobní vozidlo, které je zcela zaklíněno mezi kmeny stromů. O jeho vyproštění za pomoci navijáku se již před příjezdem naší jednotky pokoušelo odtahové vozidlo. Vyproštění ale bránily kmeny a větve porostu.

Naši hasiči provedli prořezání porostu okolo vozidla za pomocí motorové pily a po jeho uvolnění bylo teprve umožněno jeho vytažení na komunikaci. Při nehodě došlo také ke zranění řidiče havarovaného vozidla. Vzhledem k tomu, že se jednalo pouze o oděrky, bylo provedeno jeho ošetření hasiči. Přivolání zdravotníků řidič odmítnul.

V 16:56 hodin byla jednotka ze stanice Zlín vyslána k další dopravní nehodě, tentokrát na komunikaci mezi obcemi Zádveřice a Lípa u Zlína. Z místa události bylo hlášeno zranění dvou osob. Na místě bylo následně zjištěno, že došlo k nehodě jednoho osobního vozidla, které po sjetí z komunikace narazilo do terénního převýšení a zůstalo zapadnuto v příkopu.

Zraněné osoby si do své péče převzala posádka zdravotnické záchranné služby. Jednotka provedla zajištění vozidla proti vzniku požáru a úniku provozních kapalin. Vzhledem ke skutečnosti, že vrak vozidla nijak nebránil provozu na komunikaci a nebylo nutné provádění žádných likvidačních prací, vrátila se jednotka na stanici do Zlína.

V 17:22 hodin vyjela jednotka Uherský Brod k obci Bystřice pod Lopeníkem, kde došlo k dopravní nehodě dvou osobních vozidel. Na místě se nacházela jedna zraněná osoba, která byla předána do péče zdravotnické záchranné služby. Hasiči zabezpečili vozidla a prostor dopravní nehody a následně se vrátily na svou stanici.

Další zásah patřil opět jednotce profesionálních hasičů ze Zlína, kteří v 17:27 hodin vyjeli na ulici Obeciny ve Zlíně, kde bylo hlášeno zaplavení sklepu. Po příjezdu bylo hasiči zjištěno kompletní zaplavení celkem pěti sklepů bytového domu. Za použití kalových čerpadel byla voda ze suterénu rychle odčerpána a v 18:00 hodin již jednotka hlásila návrat na stanici.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet