Úterý 1. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nabouranou dodávku museli brněnští hasiči odtrhnout od kamionu, aby mohli vyprostit zraněného řidiče

Tři jednotky hasičů dnes vyjížděly na dálnici D1 v Brně k nehodě dodávky a kamionu. V kabině dodávky zůstal zaklíněný řidič.

Na 194. kilometru dálnice ve směru do Vyškova pod mostem podjezdu Vídeňské ulice narazila dodávka Iveco Daily do tahače DAF s návěsem. Ve zdemolované dodávce, jejíž přední část byla zaklesnutá do návěsu kamionu, byl 26letý řidič.

Hasiči byli na místo povoláni v 11.02 hodin, k zásahu vyjely jednotky ze stanic v Lidické, Točné a Bauerově ulici. Hasiči byli na místě za několik minut a současně s nimi na místě zasahovali zdravotníci, kteří se snažili proniknout do úzkého prostoru torza zdemolované kabiny dodávky a poskytnout zraněnému řidiči první pomoc.

Když velitel zásahu zjistil, že zraněnému řidiči ve slisované kabině zbylo k přežití jen několik centimetrů a nohy má zaklíněné pod zborcenou palubní deskou, hasiči se k němu snažili proniknout z nákladního prostoru dodávky. Po odstranění přepážky mezi kabinou a úložnou plochou se hasičům spolu se zdravotníky podařilo k řidiči dostat ze zadní strany.

Zatímco zdravotníci řidiče ošetřovali a stabilizovali, hasiči začali uvolňovat konstrukci sedadla a palubní desky. K účinné záchraně mladého řidiče museli také zaklesnutou dodávku odtrhnout od návěsu. Řidič kamionu popojel dopředu a hasiči současně pomocí lana a navijáku dodávku v 11.28 hodin potáhli dozadu.

K vyproštění řidiče pak bylo nutné odstřihnout boční dveře, úchytky sedadla a hydraulickým rozpěrným válcem zvednout a uvolnit zborcenou palubní desku, která muži svírala nohy. V 11.36 hodin hasiči řidiče i se sedačkou vyprostili a po další stabilizaci ho předali do péče zdravotníků.

Hasiči také zajistili místo nehody, vozidla zabezpečili proti případnému požáru a sorbentem na vozovce zlikvidovali uniklé provozní kapaliny. Z povrchu dálnice také uklidili úlomky z poškozených vozidel. Po vyšetření nehody hasiči havarovanou dodávku pomohli naložit k odtahu. O úplný úklid dálnice se postarali pracovníci asistenční služby.

Během zásahu se stala další nehoda v protisměru. Jednalo se ale jen o utržený závěsný vozík, který překážel ve vozovce a hasiči ho odtlačili do odstavného pruhu. Po dobu odstraňování následků nehody ve směru z Brna do Vyškova byl provoz na dálnici omezen v jednom jízdního pruhu.

Po částečném úklidu vozovky se ve 12.46 hodin podařilo obnovit provoz v dalším jízdním pruhu.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet