Úterý 1. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Muže, který pravděpodobně utonul v řece Malši, dnes hledali potápěči policie i hasičů

Od sobotního večera hledá českobudějovická kriminální policie, pravděpodobně již utonulého Tomáše Klhůfka z Českých Budějovic.

Pro připomenutí, jmenovaný 31letý muž v sobotu před 21. hod. vstoupil do řeky Malše pod Malým jezem v Českých Budějovicích, kde se mu sesmekla noha a poté jeho tělo plavalo směrem k hvězdárně.

Na břehu přítomné dívky okamžitě zaalarmovaly tísňovou linku Policie České republiky a další složky Integrovaného záchranného systému. V té době byl v Malši téměř dvojnásobný průtok vody a jeho tělo rychle plulo uvedeným směrem. Zde se Malše vtéká do Vltavy a tok řeky pokračuje k jezu u Plaveckého bazénu.


V sobotu prováděli policisté pátrání po obou březích řeky Malše i Vltavy před plovárnou do pozdních nočních hodin, bez kladného úspěchu. V neděli pátrání pokračovalo dále po toku řeky a šetření mezi příbuznými a kamarády.


Dnes, tj. v pondělí 30. července, byla velká pátrací akce za účasti potápěčů Zásahové jednotky Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje a Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje. Potápěči propátrávali dno nad velkým jezem u Dlouhé louky a také pod ním.

K této činnosti byla použita standartní technika při práci v zakalené vodě, kdy je vizuální kontakt cca 20 cm. Potápěč musí v tomto prostředí pracovat především hmatem a to nejen rukama, ale i nohama.

Kontrolován byl nejen prostor u bubnu jezu, ale i u česel, která zachycují větší předměty. Tělo utonulého nebylo nalezeno. Dále policisté prováděli pátrání po vodní hladině až k jezu v Českém Vrbném na okraji Českých Budějovic.


Aktualizace 2. srpna 2012:

Dnes dopoledne vydala řeka Vltavou svou oběť. Českobudějovickým policistům se podařilo vypátrat tělo utonulého Tomáše Klhůfka. Pro připomenutí, po mladém muži bylo od sobotní noci pátráno v řece Malši a Vltavě.

V pondělí se uskutečnila velká pátrací akce na jezu u českobudějovické plovárny, kdy potápěči Zásahové jednotky Policie České republiky a Hasičského záchranného sboru prohledávali bubny jezu a česla.

Podle předběžných zjištění vše nasvědčuje tomu, že dnes tělo vyplavalo ze dna řeky Vltavy společně s nečistotami a zastavilo se u betonové hráze na pravém břehu.

Českobudějovičtí kriminalisté, kteří případ vyšetřují, nechali tělo utonulého vynést z vody a na místo přivolali soudního lékaře. Kriminalisté dále zajistili upotřebitelné stopy pro obor genetiky.

Jedná se o smutný konec a zároveň varování pro všechny osoby, které vstupují do divokého vodního živlu!

nprap. Bc. Milan Bajcura
Policie ČR

Sdílet