Úterý 1. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Čtyři jednotky hasičů zasahují u požáru střechy ve Znojmě

Střechu třípatrového penzionu v úterý zničil požár v Pasteurově ulici ve Znojmě. Požár zaměstnal čtyři jednotky hasičů. 

Kouř ze střechy zpozorovala a v 11.15 hodin ohlásila hasičům žena ze sousedního domu. Na hořící střechu žena upozornila i syna majitelů, který byl v přízemím bytě. K zásahu do Pasteurovy ulice vyjeli profesionální hasiči ze stanice ve Znojmě a dobrovolní ze Slupi, Prosiměřic a Šatova.

Při jejich příjezdu byla střecha domu postaveného ve tvaru písmene L na ploše zhruba 14 krát 14 metrů celá v plamenech.

Hasičům se oheň pomocí vodních proudů podařilo dostat pod kontrolu v 11.42 hodin. Kromě hašení střechy a hořících krovů hasiči bránili rozšíření požáru na sousední dům, oddělený jen štítovou zdí.

Hasiči také rozebírali konstrukci krovů a z půdního prostoru vyklízeli uložené šatstvo a další věci majitelů. Po vyklízení půdy, rozebírání žhnoucích krovů a dohašování lokálních ohnisek hoření hasiči likvidaci požáru ukončili ve 13.10 hodin.

Při doplňování vody v cisternách hasiči spolupracovali s příslušníky Vězeňské služby, kteří jim u vjezdu do nedaleké vazební věznice zprovoznili hydrant. K rychlému a účinnému zásahu přispěl také kpt. Ing. Milan Tlamka z krajského ředitelství HZS JmK, který je na Znojemsku na dovolené, v době vzniku požáru projížděl okolo a byl na místě první.

Ing. Tlamka mj. veliteli zásahu předával informace o rozsahu požáru a ve spolupráci s operačním střediskem vyhledal nejbližší hydranty. Na zásahu se podíleli také policisté, kteří penzion prozkoumali a otevírali dveře pokojů. Ubytovaní hosté zařízení v době požáru uvnitř nebyli.

Střechu a krovy penzionu požár zničil, účinným zásahem hasičů se podařilo zabránit jeho rozšíření na sousední dům i do obytných pater penzionu. Příčinu vzniku požáru zjišťuje vyšetřovatel HZS JmK, který si k šetření přizval specialisty z policejního odboru kriminalistické techniky a expertíz.

Podle zjištěných poznatků požár zřejmě způsobila technická závada na elektroinstalaci. Způsobenou škodu vyšetřovatel podle předběžného odhadu vyčíslil na 900 tisíc korun. Zásahem hasičů se podařilo uchránit majetek v hodnotě dvou milionů korun.

foto: Jan Dufek

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet