Úterý 1. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Provoz na dálnici D1 u Brna dnes zablokovala nehoda dvou kamionů. Z jednoho z nich začala unikat nebezpečná látka

Nehoda se stala na 190. kilometru ve směru na Prahu. Řidič nákladního auta MAN v koloně vozidel zezadu narazil do návěsu kamionu jedoucího před ním. Kabinu vozidla MAN náraz zdemoloval, uvnitř se vážně zranil 35letý řidič.

Při nehodě byl poškozen také nákladní prostor, ve kterém řidič převážel kontejnery s chemikáliemi. Z jednoho poškozeného kontejneru o obsahu tisíc litrů unikala chemikálie.

Nehoda byla hasičům ohlášena v 10.50 hodin, na místě zasahovaly jednotky ze stanic v Bauerově a Lidické ulici. Hasiči k zásahu vyjeli také se speciálním kontejnerem k likvidaci následků chemických havárií.

Při jejich příjezdu byl zraněný řidič vozidla v péči zdravotníků, kteří ho převezli do nemocnice. Havarované kamiony blokovaly odstavný pás a pravý jízdní pruh, levý jízdní pruh byl částečně průjezdný.

Vzhledem k úniku chemikálie hasiči o nehodě informovali odbor životního prostředí magistrátu a k zásahu si přizvali také firmu specializovanou na ekologickou likvidaci nebezpečných látek.

Hasiči zasahující v dýchacích přístrojích zajistili místo nehody, vozidla zabezpečili proti případnému požáru a sorbentem zasypali unikající provozní kapaliny. Sorbentem na vozovce zlikvidovali také unikající chemikálii. Průzkum dokumentace k nákladu ukázal, že z přepravního kontejneru unikala látka isokyanát – organický kyanid, který se používá jako složka pro výrobu polyuretanových pěn, sloužících jako izolační materiál.

Jde o nebezpečnou látku, která může způsobit zdravotní problémy citlivým osobám a alergikům. Z kontejneru na vozovku uniklo menší množství kapaliny, podle odhadu se jednalo o zhruba 10 litrů.

Protože chemikálii lze přepravovat při teplotě do 30 stupňů Celsia a k uvolnění dálnice bylo nutné obsah poškozeného kontejneru přečerpat do náhradní nádoby, policisté dálnici ve směru na Prahu ve 12 hodin zcela uzavřeli a provoz odkláněli přes komunikace ve městě.

Přečerpání za požární asistence hasičů zajistili pracovníci odborné firmy. Hasiči po dobu čerpání termokamerou monitorovali teplotu nádob i chemikálie, a hasícím přístrojem na bázi CO2 ochlazovali použité čerpadlo. Poškozený kontejner se podařilo vyprázdnit krátce před 15. hodinou.

Protože odvoz poškozeného kontejneru, likvidaci zbytků chemikálie na vozovce, odtah poškozeného vozidla a úklid dálnice zajistili pracovníci odborných firem, hasiči v 15.10 hodin ukončili zásah.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet