Úterý 1. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Lezecká skupina jabloneckých profesionálů trénovala na skalách u Bedřichova

V rámci své odborné přípravy trénují hasiči denně spoustu dovedností. Nejinak tomu bylo včera u jabloneckých profesionálů, kdy lezecká skupina směny „C" vyrazila na skály v oblasti Bedřichova.

Hasiči prověřili své znalosti v oblasti postupového jištění a záchraně zraněného horolezce,“ upřesnil mjr. Mgr. Jan Málek, velitel stanice v Jablonci nad Nisou.

Lezecké skupiny hasičů mají dlouhou více než stopadesátiletou historii. Už od počátku založení sborů prováděli hasiči činnosti, při kterých jim hrozilo nebezpečí pádu z výšky nebo do hloubky. Proto byli vybaveni ochranným pásem a zajišťovacím konopným lanem.

Jak šel čas, výcvik a veškeré vybavení dosáhlo velkých změn, a to hlavně po roce 1990, kdy byly ustaveny lezecké skupiny. V Libereckém kraji, kde je spousta horolezeckých terénů, jsou hasičští lezci velmi vytížení a jsou voláni nejen k událostem ve skalách, ale také záchraně osob ve výškách (např. uvízlým paraglidistům na stromech), zvířatům ve výškách či naopak k záchraně z hloubky (např. při propadnutí do šachet, strží, jímek, studní atd.)

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet