Úterý 1. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požáry v přírodním prostředí jsou často způsobeny nedbalostí dospělých

Hasiči upozorňují na riziko vzniku požárů především v přírodním prostředí. Tak například během letošního března hasiči likvidovali průměrně denně 111 požárů, což je dvojnásobek dlouhodobého denního průměru (55 požárů denně).

Ilustrační foto

Navýšení požárů bylo způsobeno právě vysokými teplotami a suchem. Nejčastější příčinou těchto požárů je nedbalostní chování dospělých, jako je manipulace s otevřeným ohněm, kouření, zanedbání bezpečnostních předpisů.

Hasiči během loňských letních prázdnin (2011) likvidovali celkem 670 požárů v přírodním prostředí, při kterých vznikla škoda za 5,8 mil. korun, hasiči uchránili hodnoty za 39 mil. korun. Zraněno bylo 9 osob, naštěstí nepřišel nikdo o život.


Požáry při sklizni obilí

Hasiči každoročně v období sklizně vyjíždějí k požárům zemědělské techniky a k požárům obilí a slámy způsobené požárem od zemědělské techniky. V roce 2011 likvidovali v létě celkem 31 těchto požárů, škody se vyšplhaly na 16,6 mil. korun.

Častou příčinou těchto požárů je technická závada na zemědělské technice (traktory, kombajny, atp.), výjimkou nejsou ani požáry od jisker z výfuků, hasiči evidují i požáry způsobené cizím předmětem ve stroji, např. kamene, jenž se dostane do techniky a vzniklé jiskry zapálí úrodu.

Když vezmeme v úvahu, že obilí na poli je velmi suché, a navíc ještě může foukat vítr, tak je velmi pravděpodobné, že vzniklý požár může být velmi rychle přenesen do okolí, například do lesa


Bouřky letos hasiče výrazně zaměstnaly

Letošní bouřky, vytrvalý déšť a silný vítr výrazně zaměstnaly i hasiče. Například během prvního červencového týdne hasiči poskytli technickou pomoc občanům až třikrát častěji než je dlouhodobý denní průměr (149 všech technických pomocí).

Navýšení bylo způsobeno likvidací následků bouřek, deště a větru. V pátek 6. července 2012 hasiči z důvodu technické pomoci zasahovali dokonce celkem 746 krát!

Upozorňujeme také, že blesky jsou příčinou požárů více jak 50 krát ročně. Škody způsobené těmito požáry dosahují téměř 46 milionů korun ročně.

kpt. Ing. Ivana Svitáková
tisková mluvčí
Ministerstvo vnitra – GŘ HZS ČR
Sdílet