Úterý 1. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cyklista zůstal pod vozidlem, za pomoci vysokotlakých zvedacích vaků ho dostali ven hasiči

Těsně před polednem vyjeli hasiči k dopravní nehodě osobního automobilu a cyklisty na Ostravskou ulici do Hlučína (OP). Na místě hasiči zjistili, že došlo ke střetu cyklisty s osobním automobilem a cyklista se zaklínil pod vozidlo.

Hasiči za pomoci vysokotlakých zvedacích vaků zraněného cyklistu zpod auta vyprostili a předali ho k péči posádce zdravotnické záchranné služby.

Pacient utrpěl vážná poranění v oblasti hlavy a hrudníku. Záchranáři neprodleně zahájili kardiopulmonální resuscitaci za podpory přístrojové techniky a léků.

Lékařka zajistila dýchací cesty, záchranáři pak čtyři žilní vstupy, kterými začali podávat nutné léky a infúzní roztoky. Po přibližně patnácti minutách se posádkám podařilo obnovit činnost srdce. Musely provést další život zachraňující úkony a ošetřit mužova zranění.

Pro pacienta následně (poté, co posádka ukončila předchozí misi) přilétl vrtulník letecké záchranné služby, který jej transportoval do Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě. V době předání lékařům urgentního příjmu byl stav muže kritický.

PhDr. Lukáš Humpl, mluvčí USZS MSK

Policisté s pomocí hasičů zabezpečili prostor pro přistání a odklonili dopravu. Po naložení pacienta do vrtulníku byla doprava v místě nehody opět obnovena. Hasiči ještě vyprostili jízdní kolo zpod vozu a vrátili se zpět na základnu.

Zasahovali profesionální hasiči HZS MSK ze stanice Hlučín a dobrovolná jednotka z Hlučína.

Ing. Petr Faster
HZS Moravskoslezského kraje

Sdílet