Pondělí 30. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při nehodě autobusu a dodávky na silnici R52 u Medlova na Brněnsku byli zraněni tři lidé

Provoz na komunikaci R52 u Medlova na Brněnsku dnes na celé dopoledne omezila nehoda autobusu a dodávky. 

Autobus Mercedes Benz ráno na 17. kilometru ve směru do Brna v odstavném pruhu zezadu narazil do stojící dodávky Ford Tranzit. Dodávku náraz odmrštil a vozidlo skončilo na svahu u komunikace převrácené na boku zhruba deset metrů od silnice a několik metrů pod úrovní vozovky.

Autobus po střetu s dodávkou ještě narazil do středových svodidel a po zhruba 300 metrech se zastavil v odstavném pruhu. V dodávce s rakouskou registrační značkou byla zraněna dvoučlenná osádka.

V polském linkovém autobusu, který jel na trase z Itálie do polské Gliwice a vezl 39 Poláků, 4 Italy a čtyřčlennou osádku, byl zraněn jeden z řidičů. Na desítkách metrů komunikace zůstaly střepy a úlomky z havarovaných vozidel.

Nehoda mezi 17. a 18. kilometrem rychlostní silnice byla hasičům ohlášena v 5.45 hodin, na místo vyjely jednotky ze stanic v Pohořelicích a Židlochovicích. K uvolnění vozovky byl povolán vyprošťovací automobil ze stanice v Lidické ulici v Brně.

Při příjezdu hasičů byli tři zranění účastníci nehody v péči zdravotníků. Hasiči vozidla zabezpečili proti případnému požáru, únik provozních kapalin nebyl zjištěn. Všem cestujícím pomohli z autobusu odejít mimo komunikaci a později, po přistavení náhradního autobusu, nastoupit k odjezdu z místa nehody.

Po vyšetření a zadokumentování nehody policisty pak hasiči silně poškozený autobus odtáhli na parkoviště nedalekého motorestu. Protože autobus měl zablokované brzdy, jedno z přehřívajících se kol ochlazovali.

Po odtažení autobusu vyprostili zpět na silnici také havarovanou dodávku a pomohli ji naložit k odtahu. Z vozovky hasiči uklidili střepy a úlomky, k úplnému očištění komunikace povolali silničáře.

Po dobu odstraňování následků nehody byl provoz na komunikaci R52 ve směru do Brna sveden do levého jízdního pruhu. Úplný provoz se podařilo obnovit až po poledni.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet