Pondělí 30. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Brně spadlo auto do přehrady, zraněný řidič vyplaval z vozidla sám

K nehodě vozidla, které ze silnice spadlo do vodní nádrže, dnes hasiči vyjížděli do Rakovecké ulice v Brně-Bystrci. 

Řidič vozidla Ford Mondeo na silnici mezi kempem Obora a hradem Veveří sjel z vozovky, ohnul svodidla, přerazil dopravní značku a menší strom, a ze srázu vysokého zhruba 6 – 7 metrů spadl do Brněnské přehrady. Auto se těsně u břehu potopilo tak, že voda sahala až po boční okénka.

Hasiči hlášení o nehodě přijali v 8.21 hodin. Na místo vyjely jednotky ze stanic v Hrázní ulici na přehradě a v Lidické ulici. Protože podle hlášení měl být v autě ve vodě člověk, ze základny na letišti v Brně-Tuřanech vzlétl také vrtulník s hasiči – leteckými záchranáři na palubě. Vrtulník zůstal v záloze, protože při příjezdu hasiči zjistili, že 43letý řidič – vozíčkář v autě již není a z vody na břeh ho ihned po nehodě vytáhli rybáři a okolo projíždějící motoristé. Šokovaného a podchlazeného řidiče hasiči předali do péče zdravotníků.

Auto ze dvou třetin ponořené do vody hasiči prozkoumali, uvnitř dalšího člověka nenašli. Pro případ úniku provozních kapalin na hladinu přehrady umístili provizorní nornou stěnu. Z auta nic nevytékalo, na hladině se ale utvořila menší skvrna nečistot, které voda zřejmě vyplavila z motorového prostoru. Vzhledem k riziku znečistění přehrady hasiči o události informovali pracovníky Povodní Moravy, odboru životního prostředí Magistrátu města Brna a české inspekce životního prostředí.

Hasiči také zajistili místo nehody a do příjezdu policistů na frekventované komunikaci řídili dopravu. Po vyšetření a zadokumentování nehody policisty pak havarované auto ve vodě připoutali textilními vazáky a pomocí vyprošťovacího jeřábu ho vytáhli na břeh a na silnici. Společně s vodohospodáři pak sorbentem zasypali a zlikvidovali menší ropnou skvrnu na hladině přehrady a odstranili nornou stěnu.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet