Pondělí 30. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Zlínsku zavládl klid, v průběhu dne hasiči vyjeli jen šestkrát

Poslední dva dny se na území Zlínského kraje obešly bez zvýšeného počtu výjezdů našich jednotek k událostem. Obešly se také bez zásahů, u kterých by došlo ke vzniku vážnějších škod nebo újmě na zdraví a životech občanů.

Jako kdyby dostali hasiči trochu času odpočinku po hektickém minulém týdnu, který byl kromě řešení vzniklých událostí provázen organizací a zabezpečením Mistrovství ČR v požárním sportu, na kterém se podílely desítky našich příslušníků.


V průběhu celého dnešního dopoledne vyjížděla k zásahu pouze jednotka profesionálních hasičů stanice Uherský Brod, a to po osmé hodině ranní, kdy bylo operační středisko ve Zlíně požádáno o vyslání hasičů k likvidaci vosího hnízda u schodiště mateřské školky v Havřicích na Uherskobrodsku. Likvidace hnízda byla provedena bez vážnějších komplikací a jednotka se brzy vrátila zpět na svou stanici.


Další událost byla hlášena až v 12:12 hodin a to z Kateřinic na Vsetínsku, kde došlo k požáru kůlny. Operační důstojník vyslal na místo požáru jednotku stanice Vsetín posílenou dobrovolnými hasiči obcí Kateřinice a Jablůnka.

Po příjezdu na místo požáru bylo zjištěno, že hoří stará dřevěná kůlna o půdorysu asi 5 × 3m, která byla určená k demolici. Jednotky požár rychle zvládly a po konzultaci s vyšetřovatelem požárů se vrátily na své stanice.


V 13:25 hodin vyjížděla jednotka profesionálů stanice Kroměříž k likvidaci včelího roje, který ohrožoval občany v prostoru Sněmovního náměstí poblíž centra města Kroměříže. I tento zásah byl hasiči rychle zvládnut a jednotka mohla v krátkém čase zahlásit připravenost k dalšímu výjezdu.


V 14:13 hodin přijalo operační středisko žádost o otevření bytové jednotky na ulici Okružní v Rokytnici na Vsetínsku, ve které se měla nacházet starší osoba, která neotvírala a na výzvy se neozývala. Na místo zásahu vyjeli profesionálové ze stanice Vsetín s jedním zásahovým vozidlem a automobilním žebříkem AZ 30.

Po ustavení žebříku pod balkonem bytové jednotky bylo zasahujícími hasiči zjištěno, že starší paní se v bytové jednotce opravdu nachází, ale nemůže se sama pohybovat. Po vniknutí do bytu ji hasiči vynesli z objektu a předali do další péče posádce zdravotnické záchranné služby, která ji následně odvezla k dalšímu ošetření do nemocnice.


Další zásah řešili opět hasiči z Uherského Brodu, kteří v 17:30 hodin vyjeli k objektu Domu dětí a mládeže, kde bylo hlášeno vosí hnízdo. Po jeho rychlé likvidaci se jednotka vrátila zpět na stanici.


Zatím poslední událost řešili hasiči z centrální stanice Zlín, kteří byli v 17:45 hodin vysláni k záchraně osob ze zaseknutého výtahu vícepodlažního objektu na ulici Pod Křiby ve Zlíně. Po příjezdu jednoho zásahového vozidla na místo hlášené události bylo zjištěno, že v důsledku závady na pohonu výtahu, zůstaly v jeho kabině uvězněny celkem čtyři osoby.

Za použití výtahového klíče hasiči kabinu uvolnili a všechny nezraněné osoby z výtahu vyprostili. Místo události pak bylo velitelem zásahu předáno přímo správci objektu.


Je potěšením závěrem konstatovat, že se dnešní den obešel bez vážných nebo tragických událostí. A doufejme, že tomu tak bude i nadále.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet