Pondělí 30. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zraněného dělníka hasiči zachraňovali z věže kostela ve Vranově na Brněnsku

Zraněného 37letého pracovníka stavební firmy dnes hasiči zachraňovali z věže kostela ve Vranově u Brna. 

Hasiče na místo v 9.48 hodin přivolali zdravotníci, které požádali o pomoc kolegové zraněného dělníka. Do Vranova vyjela profesionální jednotka ze stanice v Blansku s výškovou technikou, jednotka ze stanice a v Lidické ulici v Brně s družstvem hasičů – lezců s výcvikem k záchraně osob z výšek a hloubek, ke kostelu vyrazili i místní dobrovolní hasiči.

Při jejich příjezdu byl dělník v péči zdravotníků. Z průzkumu vyplynulo, že dělník pracoval pod kupolí věže a propadl se vnitřním lešením do hloubky několika metrů. Vážně zraněného muže zdravotníci ve věži stabilizovali a spolu s hasiči ho umístili na speciální transportní nosítka.

Protože ve stísněném prostoru ve věži nebylo možné nosítka snést dolů, velitel zásahu rozhodl o záchraně zraněného pomocí výškové techniky zvenčí. K věži kostela Narození Panny Marie hasiči přistavili a vysunuli třicetimetrový automobilový žebřík.

Nosítka s dělníkem hasiči – lezci zajištění horolezeckými lany a další technikou oknem ve věži vysunuli a umístili na pracovní koš žebříku a spustili dolů. Na nádvoří vranovského kostela a kláštera pak nosítka od žebříku přenesli k sanitce ZZS a zraněného pomohli naložit k převozu do nemocnice.

Záchrana muže od chvíle, kdy hasiči přijeli na místo, vystoupali do věže kostela, kde zraněného ve výšce takřka třiceti metrů opatrně umístili na transportní nosítka, aby ho poté pomocí žebříku a lan dostávali dolů, až do jeho naložení do sanitky trvala necelých 30 minut.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet