Pondělí 30. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nehořel sklad, ale papírové krabice u jeho vrat; požár lokalizovali občané hasicím přístrojem

V 10:31 hodin obdrželo krajské operační středisko hlášení o požáru objektu skladu na ulici Průmyslová v Uherském Hradišti. Na místo události vyslal operační důstojník jednotku profesionálních hasičů stanice Uherské Hradiště se dvěma zásahovými vozidly a automobilním žebříkem AZ 30 Camiva.

Spolu s naší jednotkou byl vyhlášen požární poplach také jednotkám dobrovolných hasičů Kunovice, Babice a Nedakonice.

První dorazili na místo hlášeného požáru profesionální hasiči, kteří hned zjistili, že se nejedná o požár samotného objektu skladu, ale o hoření dřeva a papírových krabic, které byly naskládány u jeho vrat.

V době jejich příjezdu již na místě zasahovali občané, kterým se podařilo za použití práškového hasicího přístroje a vody požár částečně lokalizovat. Vzhledem k těmto skutečnostem byla část jednotek mířících k události odvolána zpět na své stanice.

Hasiči provedli konečnou likvidaci požáru a kontrolu jednopodlažního skladu se sanitárním zařízením. Z důvodu vyloučení možné přítomnosti skrytých ložisek požáru byla použita i termokamera.

Na místo události byl povolán vyšetřovatel požárů z Uherského Hradiště, který provedl zadokumentování místa události a jeho ohledání. Zjištěné skutečnosti nasvědčují, že ke vzniku požáru došlo v důsledku nedbalostního jednání. Událost je v dalším šetření HZS Zlínského kraje. Podle majitele došlo ke vzniku škody ve výši asi 50.000,– Kč. Hodnoty uchráněné hasebním zásahem se pohybovaly okolo 500.000,– Kč.

Včasným zásahem občanů se podařilo zabránit rozšíření požáru na samotný objekt jednopodlažního skladu a uskladněného zboží a materiálů.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet