Pondělí 30. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Po období nehod a technických zásahů přišly ve Zlínském kraji požáry

K prvnímu požáru vyjížděly jednotky hasičů včera odpoledne ve Zlíně. V 16:12 hodin byl na operační středisko ohlášen požár střechy tzv. Baťova půldomku na třídě T.Bati.

Na místo byla vyslána jednotka profesionálních hasičů centrální stanice se dvěma zásahovými vozidly posílená jednotkou hasičů města Zlín a dobrovolnými hasiči jednotky Kostelec. Po příjezdu na místo hlášené události bylo zjištěno, že došlo k požáru dřevěných střešních konstrukcí a lepenkové hydroizolace střechy domku.

Současně s hašením prováděli hasiči také rozebírání střešních konstrukcí, kdy se ke slovu musela dostat také motorová pila. Po rychlé likvidaci požáru hasiči ještě důkladně zkontrolovali ostatní části střešní konstrukce, aby nedošlo k opětovnému rozhoření ze skrytých ložisek. Tento typ požárů není pro zasahující žádnou novinkou. V posledních letech jsou podobné požáry, které vznikají v důsledku provádění oprav izolací střešních plášťů za použití otevřeného plamene, kterým jsou asfaltové hydroizolace nahřívány a lepeny, poměrně běžnou záležitostí. „Kamenem úrazu“ bývá skutečnost, že se pod opravovaným hydroizolačním pásem nachází staré a velmi dobře proschlé dřevěné desky a trámy konstrukce střechy. Při nahřívání opravované plochy plamenem pak dojde snadno k jejich zapálení. V daném případě byla vzniklá škoda vyčíslena majitelem na 10.000,– Kč, uchráněny byly hodnoty ve výši asi 300.000,– Kč. Uzavření příčiny vzniku požáru a všech okolností, které ho předcházely, bude v kompetenci vyšetřovatele požárů.

V 16:44 hodin byl hasičům ohlášen požár travních porostů poblíž železničního koridoru na ulici Kostelanská ve Starém Městě na Uherskohradišťsku. Požárem byla zasažena plocha asi 10 × 50m. Z důvodu sílícího větru panovala obava, že může dojít k rychlému šíření plamenného hoření na další plochy. Na místě zasahovaly jednotky jak profesionálních hasičů z Uherského Hradiště, tak i dobrovolných hasičů ze Starého Města a Kunovic. Následně se na místo požáru dostavila i jednotka drážních hasičů z Přerova. Požár, který ve svém důsledku nezpůsobil žádnou materiální škodu, byl rychle zvládnut.

Daleko komplikovanější byl požár lesního porostu, ke kterému došlo po devatenácté hodině u Kateřinic na Vsetínsku. Jednalo se požár v prostoru vzrostlém lesa na ploše asi 100 × 100m. Plamenným hořením byla zasažena především lesní hrabanka a dřevní odpad. Vzhledem k bezprostřednímu nebezpečí rozšíření plamenů i na samotné stromy, vyslalo operační středisko na místo celkem šest jednotek hasičů. Zásah prováděly jednotky profesionálních hasičů ze Vsetína spolu s jednotkami dobrovolných hasičů obcí Kateřinice, Jablůnka, Hošťálková, Pržno a Ratiboř. V důsledku zvýšené spotřeby vody při hašení byla velitelem zásahu zřízena i kyvadlová doprava vody. V 21:47 hodin pak mohli hasiči ohlásit ukončení hasebních prací. Na místě zůstala ještě část dobrovolných jednotek, která prováděla dohlídku nad uhašeným požářištěm. Příčina vzniku požáru a výše způsobené škody je předmětem dalšího šetření.

Ve 20:14 hodin přijalo operační středisko hlášení o vzniku dalšího požáru. Mělo se jednat o požár osobního motorového vozidla v obci Honětice na Kroměřížsku. Na místo byla vyslána naše jednotka ze stanice Morkovice, kterou posílily jednotky dobrovolníků ze Zdounek a Morkovic – Slížan. Po příjezdu na místo události bylo zjištěno, že došlo k požáru osobního vozidla zn. Fiat, kterým bylo vozidlo již prakticky zničeno.

Požár byl hasiči rychle lokalizován a následně i likvidován. Po příjezdu vyšetřovatele požárů bylo zjištěno, že majitel chtěl v odpoledních hodinách vozidlo, po jeho asi roční odstávce, nastartovat. Z přineseného kanystru nalil část benzinu do nádrže, zbytek ponechal v nádobě, kterou uložil na zadní sedáky. Následně měl vozidlo nastartovat, ale motor po několika minutách samovolně zhasl. Následoval pokus vozidlo roztlačit. Ani tímto způsobem však vozidlo nebylo nastartováno. Podle následné výpovědi pak vozidlo ponechal odstaveno u silnice, kdy ještě vydělal akumulátorovou baterii. Vozidlo stálo na místě až do doby, kdy byl zaregistrován jeho požár. Podle majitele došlo ke vzniku škody ve výši asi 40.000,– Kč. Příčina vzniku požáru je ve společném šetření HZS a PČR.

K poslednímu požáru vyjížděly jednotky hasičů z Uherského Brodu, Prakšic, Pašovic, Velkého Ořechova, Bílovic a Vlčnova před půl pátou ranní. Jednalo se o opakovaný požár skládky u obce Prakšice na Uherskobrodsku. Na této skládce zasahovaly jednotky již před dvěma dny.

Vzhledem k rozsahu a komplikovanosti hašení odpadů byl v 04:31 hodin vyhlášen II. stupeň požárního poplachu. Jednotky se na místě události soustředily především na likvidaci hlavního ložiska požáru, která bylo na ploše asi 20 × 20m. Tak jako u předchozího zásahu museli hasiči odpady rozhrabávat a intenzivně prolévat vodou. Zásah se protáhl až do dnešních dopoledních hodin, kdy byly jednotky postupně vystřídány a pokračovaly v likvidaci události. Další postup a opatření pro likvidaci požáru budou předmětem rozhodnutí našich velitelů a řídících důstojníků.

Foto: HZS Zlínského kraje a SDH Uherský Brod

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet