Pondělí 30. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Neznámá látka způsobila v budově v Hlinsku štípání očí a pálení v krku

V neděli 9. září v 14.02 hodin vyjela jednotka hasičů k měření koncentrace neznámé látky ve výškové budově v Hlinsku.

Po příjezdu hasičů na místo bylo průzkumem zjištěno, že v sedmipatrové budově je skutečně látka, která vyvolává štípání očí a pálení v krku. Zasažené dvě ženy a jeden a půl roční dítě byly již před domem a hasiči v dýchacích přístrojích ihned započali s měřením koncentrace látky ve všech podlažích pomocí speciálních přístrojů a trubiček na přítomnost oxidu, NH3 a CL2.

Na místo byla povolána zdravotnická záchranná služba k ošetření postižených osob. Po prvním měření hasiči naměřili v objektu 17 ppm jednotek oxidu ve výtahu a chodbách. Nasazena byla ihned přetlaková ventilace k odvětrání zasažených prostor.

Během odvětrávání hasiči provedli ještě další dvě měření.

Při druhém měření po zhruba 20 minutách bylo naměřeno ještě 14 jednotek ppm oxidu a zbarvení trubiček bylo stejné jako při prvním měření. Poslední měření provedené přibližně po jedné hodině bylo již negativní. Ošetřené osoby zůstaly doma a bylo jim doporučeno, aby vyvětraly.

Malému dítěti hasiči předali plyšového dráčka Záchranáčka. Zdroj nebyl přesně zjištěn, pravděpodobně se mohlo jednat o pepřový sprej.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet