Pátek 5. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičení v Energetice Třinec simulovalo únik konvertorového ply­nu

Šest desítek hasičů, policistů, strážníků, zdravotníků a plynařů se zapojilo do úterního cvičení (19. 9. 2006) integrovaného záchranného systému v areálu firmy Energetika Třinec na Frýdecko-Místecku a bezprostředním o­kolí.

Šlo o simulaci silně toxického konvertorového plynu z potrubí vedoucího do plynojemu, likvidaci události a v první řadě o záchranu čtyř intoxikovaných osob. Toto prověřování vnějšího havarijního plánu firem Energetika Třinec a Třineckých železáren trvalo zhruba hodinu.

Havárii oznámil v úterý dopoledne na operační středisko hasičů ve Frýdku-Místku a další místa dispečink provozovatele. Ten na nebezpečí upozornilo čidlo a posléze i plynař na místě, který zjistil v potrubí trhlinu.

Na místo ihned vyjely jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje z Třince a Frýdku-Místku, stejně jako profesionální hasiči Třineckých železáren. Na nedaleké železniční nádraží vyrazili hasiči Českých drah, kteří kontrolovali oblast kolejiště. Vlaková doprava nebyla zastavena. K plynojemu byly přivolány i dvě dobrovolné hasičské jednotky – Guty a Bystřice.

Nepáchnoucí konvertorový plyn, který obsahuje až 70 % oxidu uhelnatého, unikal z praskliny v potrubí. Hasiči z Třineckých železáren, kteří byli na místě simulované havárie jako první, zachránili jednoho zaměstnance Energetiky Třinec, který se ho nadýchal. Na místě jej ošetřili a nasadili mu dýchací přístroj. Také zastavili přívod nebezpečného plynu. Zraněného muže převezli mimo smrtelnou zónu a zraňující zónu až k sanitce.

Druhý zaměstnanec Energetiky Třinec byl schopen dojít do bezpečí sám, byť s příznaky otravy – nevolností a bolestí hlavy. Další dva figuranti představovali zahrádkáře, které museli hasiči sundávat se stromů.

Po hasičích přišli na místo havárie pracovníci výjezdové skupiny Plynového hospodářství Energetiky Třinec, kteří ve spolupráci s firmou Kohut Třinec trhlinu utěsnili.

Policisté a třinečtí strážníci po vyhlášení havárie obsadili a uzavřeli všechny přístupové cesty do areálu a okolí plynojemu a zastavovali auta. Před toxickým plynem varovali obyvatele místní části Borek a Starý Borek výstražným rozhlasovým zařízením. Také byla aktivována elektronická siréna s hlasovými vstupy. Hasiči po celou dobu zásahu monitorovali koncentraci konvertorového plynu jak v areálu plynojemu, tak v jeho okolí i v obytné části.

Zhruba po hodině byl cvičný zásah ukončen. Prověřil především součinnost jednotek z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje a Třineckých železáren s dobrovolnými hasičskými jednotkami a také zapojení dalších složek Integrovaného záchranného systému (IZS), tedy Policie ČR, Městské policie Třinec a Zdravotnické záchranné služby.


Do šesti desítek zasahujících nebyly započteny dvě desítky pozorovatelů ze všech zúčastněných složek, kteří mj. kontrolovali dojezdové časy jednotlivých vozidel na místo havárie, zaměřovali se na úroveň komunikace a koordinace jednotlivých subjektů.

Úterní cvičení bylo čtvrtým prověřováním vnějšího havarijního plánu (HP). První se konalo loni v říjnu v areálu ostravské firmy Energetika Vítkovice, druhé letos v dubnu ve firmě BorsodChem MCHZ rovněž v Ostravě, třetí v červnu v areálu firmy Primaplyn v Horní Suché na Karvinsku. V říjnu je další „na řadě“ Koksovna Svoboda. Celkem bylo v Moravskoslezském kraji zpracováno devět vnějších HP, první prověřovací cvičení musí být hotova do konce roku 2007. Opakovat se mají každé tři roky.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet