Neděle 29. září 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Další zásahy hasičů po pálení v přírodním prostředí

Je to jenom pár dnů, kdy hasiči na Vsetínsku likvidovali požár na lesním pozemku u Janové, který vznikl po rozhoření ohnisek po pálení dřevního odpadu a také pár dnů, kdy bylo vzpomenuto riziko prováděného pálení v přírodním prostředí, které většinou ve spojení s nedbalostí a nedodržením základních pravidel požární bezpečnosti končí požáry a výjezdy jednotek hasičů.

I dnes 26. září vyjeli hasiči opět ke stejnému typu události a nebyly to v posledních dnech výjezdy ojedinělé.

V 10:39 hodin obdrželo operační středisko krajských hasičů informaci o doutnajícím klestu na ploše asi 30 × 50m poblíž obce Růžďka u Vsetína. Na místo hlášené události vyrazily jednotky profesionálů i dobrovolníků ze Vsetína spolu s dobrovolnými hasiči obce Růžďka. Celkem se na zásahu podílely čtyři cisterny hasičů. Po příjezdu velitel zásahu zjistil, že se jedná o zasažení plochy 50 × 50m s ohništi po pálení. I přes zvedající se vítr naštěstí nedošlo k rozhoření a následnému šíření požáru. Po prolití plochy vodou bylo místo předáno povolanému zástupci majitele pozemku.

V 11:54 hodin vyslalo operační středisko jednotku profesionálních hasičů stanice Valašské Meziříčí posílenou jednotkami dobrovolných hasičů obcí Jablůnka a Hošťálková k dohašení ohnišť po pálení u Jablůnky. Na místo vyjely tři cisternové vozy. Po uhašení ohnisek byl o události informován vyšetřovatel požárů z Valašského Meziříčí.

Ani v jednom z obou dnešních případů nedošlo ke vzniku škody nebo bezprostřednímu nebezpečí vzniku rozsáhlého požáru, a to také díky rychlému zásahu hasičů. Přesto se na jejich likvidaci podílelo celkem šest jednotek hasičů se sedmi cisternami.

Zkušenosti tak stále ukazují, že ani varování, ani zákony a ani sankce nedokáží vznik tohoto typu událostí zásadně omezit nebo zcela vymýtit.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet