Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Polygon ve Zbirohu zažil únik čpavku, hasiči cvičili měření koncentrací a zásah ve ztížených podmínkách

Výcvikový polygon ve Zbirohu se stal místem, kde hrstka vybraných hasičů cvičně zasahovala u úniku čpavku, který komplikoval také nedaleký požár plynového potrubí.

Do zbirožského polygonu se sjeli instruktoři, jejichž úkolem bylo připravit se na výcvik ostatních hasičů při úniku nebezpečné látky – konkrétně čpavku.

První den byl tedy věnován výcviku instruktorů, kdy si vyzkoušeli jak měření koncentrací při unikání čpavku volně do ovzduší, tak i proměření „ppm“ jednotek v uzavřených prostorech.


Parts per million (z angličtiny, česky „dílů či částic na jeden milion“), zkráceně též ppm, je výraz pro jednu miliontinu (celku); někdy je tento výraz odvozován i z latinského pars per milion.

Velice často se lze s tímto poměrem setkat např. ve zprávách o znečištění životního prostředí, kdy jsou tímto poměrem udávány maximálně přípustné koncentrace tuhých látek, oxidů síry nebo dusíku v ovzduší apod.

1 % = 10 000 ppm


Druhý den byl také věnovaný tomuto výcviku, polygon navštívili výjezdoví hasiči z Plzně, kteří si situaci na vlastní kůži vyzkoušeli. Cvičně nahlášen byl únik čpavku do ovzduší s požárem plynového zásobníku v okolí.

Zasahující tak nejprve museli vytyčit nebezpečnou zónu a zatímco se jedna skupina hasičů oblékla do protichemických obleků a pomocí speciálního přístroje měřila koncentrace, další dva hasiči krotili plameny vycházející ze zásobníku.

Po uhašení plamenů velitel zásahu rozhodl o zkrápení čpavku, bylo proto nataženo hadicové vedení a hasiči ručně i za pomoci rozstřikovadel vytvořili vodní stěnu, která čpavku bránila v opuštění vyhrazeného místa.

Mezitím v bezpečné zóně vyrostla dekontaminační sprcha, kterou zasahující samozřejmě museli používat, jelikož se jednalo o zásah s reálným čpavkem. Na vše dohlíželi chemici a každého „dekontaminovaného“ prověřovali.


Další dva dny, tedy středa a čtvrtek, probíhal stejný scénář jako v úterý, zúčastnili se ho však jiní zasahující hasiči.

Na odolnost proti chemickým látkám byl testován také zkušební vzorek látky od firmy Lenzing, jíž v České republice zastupuje firma Vochoc.

Sdílet