Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Návštěva chorvatských kolegů, aneb ani na dovolené naši čtenáři neopustí hasiče

Letos jsem poprvé vyrazil do Chorvatska a hned mi bylo jasné, že se budu zajímat o místní hasiče – začíná své vyprávění Pavel Kačírek z Říčan. Už cestou jsem viděl požár místního lesního porostu u dálnice, další byl vidět z odpočívadla, kde hasilo letadlo. To mě utvrdilo v tom, že musím navštívit nějakou hasičkou stanici.

Po zabydlení a pár dní užívání místního sluníčka jsem je vyrazil hledat. Cestou jsem viděl jen pár malých stanic – až v Makarské jsem našel velkou stanici, ale bohužel tam nebyl nikdo, koho bych mohl požádat o prohlídku a nějaké informace. A tak jsem to vzdal.

Další večer jsme se jeli podívat do Baška Voda a kolem čeho nejedu? HASIČI! (Vatrogasci) Udělal jsem jen pár fotek a jel dál. Nechtěl jsem večer rušit a hlavně v autě čekal zbytek zájezdu, který nesdílel takové nadšení jako já. Další den jsem vyrazil s jasným cílem: Něco zjistit a udělat více fotek. Vzal jsem jednu naši nášivku a šlo se.

Když jsem přišel ke garážím, uslyšel jsem hlasy. A tak jsem se zeptal, jestli nebude vadit, když si udělám pár fotek. Přišli ke mně dva hasiči a říkali, že to nebude žádný problém.

Předal jsem jim naši nášivku. Ptali se, odkud jsem – odpověděl jsem, že z Čech, z Říčan kousek do Prahy. Prý tu mají takových návštěvníku za sezonu třeba i padesát.

I když jsem chtěl fotit jen z venku, dostal jsem pozvání, že se můžu podívat také dovnitř stanice. S díky jsem přijal.

Přes garáž jsme prošli do šatny, kde jsem zjistil, že mají stejné vybavení jako u nás. Dále jsme pokračovali přes koupelnu o patro výš do posilovny. Tu jsem jim moc záviděl. Naše prohlídka vedla vnitřkem stanice do ložnic.

V posledním patře mi můj průvodce ukázal velitelskou místnost, ze které byl pěkný výhled na místní přístav. Vedle ní byla větší zasedací místnost. Průvodce mi vysvětlil, že mají i svou vlastní kapelu, o čemž svědčily i hudební nástroje v místnosti.

Za zasedací místností byla už jen malá kuchyňka. Ta lepší kuchyň byla venku s velkým kamenným grilem. Moc jsem poděkoval za možnost prohlídnout si jejich stanici a popřál jim hodně štěstí při jejich práci.

Při získávání doplňujících informací na internetu jsem narazil na článek od pana Petr Zemánka, který na své dovolené v Chorvatsku navštívil dobrovolné hasiče města Baška Voda, které má asi 2000 obyvatel a přivezl nám několik fotografií a informací o tomto sboru.

Jako zázemí zde slouží nová hasičská zbrojnice, která byla postavena v roce 2004. Šest kilometrů od zbrojnice stojí ještě pozorovatelna. Sbor má celkem 31 členů, ti drží po dobu sezóny od 1.6. do 1.10. služby 24 hodin denně v počtu 2+1. Po zbytek roku jsou, podobně jako u nás, na telefonu. V garáži stojí 3 auta, která vyjíždí průměrně ke 2–3 výjezdům za rok.

Pavel Kačírek
SDH Říčany

Sdílet