Neděle 29. září 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Polská cisterna havarovala, identifikaci převážené látky komplikovalo označení – žádné nebylo

Dnes v 02:54 hodin přijalo krajské operační středisko ve Zlíně hlášení o dopravní nehodě cisterny na kruhovém objezdu u Starého Města na Uherskohradišťsku.

Na místo události vyjela jednotka profesionálních hasičů ze stanice Uherské Hradiště s jedním cisternovým a jedním technicko – chemickým vozidlem. Po příjezdu jednotky bylo zjištěno, že došlo k převrácení cisterny na pravý bok asi jeden metr pod úrovní komunikace kruhového objezdu.

Polský řidič cisterny byl pouze lehce pořezán a jeho stav nevyžadoval převoz sanitou zdravotnické záchranné služby k dalšímu ošetření.

Provedeným průzkumem bylo zjištěno, že cisterna není v důsledku nehody porušena a že dochází pouze k menšímu úniku olejovité látky přes přepadové potrubí v horní části cisterny. Nebylo také zjištěno žádné poškození vypouštěcích ventilů. Drobný únik látky byl hasiči okamžitě zachytáván do připravených obalů.

Problém nastal v identifikaci převážené látky. Cisterna totiž neměla žádné označení, na základě kterého by bylo možno identifikovat přepravovanou látku a její případnou nebezpečnost. Komunikace velitele zásah s polsky mluvícím řidičem cisterny také situaci neulehčovala.

Podle řidiče byly nějaké doklady od převáženého nákladu v kabině vozidla. Po jejich nalezení a prověření údajů bylo zjištěno, že se jedná o 22 tun válcovacího oleje, který nemá stanovenu žádnou nebezpečnost.

Souběžně s prováděným zásahem se operační důstojník ze Zlína snažil pomocí mezinárodní tísňové linky kontaktovat přepravce z Polska a zjistit další údaje. To se také po několika pokusech povedlo a byl kontaktován přímo majitel firmy, který už byl dle svého vyjádření o nehodě informován a jel na místo.

Až do vystřídání směny zajišťovali naši hasiči místo nehody a řešili likvidaci drobného úniku oleje. Podle posledních informací na místo události míří náhradní cisterna, do které bude náklad přečerpán a následně bude provedeno vyproštění havarované cisterny. Naše jednotka zůstává spolu s policií stále na místě události.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet